Home / SLOVENSKO / Sčítanie obyvateľov by mohlo priniesť aj rozšírenie jazykových práv pre národnostné menšiny, myslí si Bukovszky

Sčítanie obyvateľov by mohlo priniesť aj rozšírenie jazykových práv pre národnostné menšiny, myslí si Bukovszky

28.11.2020 (Webnoviny.sk) – Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny Lászlo Bukovszky očakáva po zverejnení výsledkov sčítania obyvateľstva rozšírenie jazykových práv pre národnostné menšiny.

Zo správy o priebehu a výsledkoch piateho kola monitorovania úrovne implementácie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov v SR vyplýva, že právny rámec a percentuálne obmedzenia naďalej bránia používaniu jazykov menšín v administratíve. Takmer pri všetkých jazykoch je ich používanie v tejto oblasti v porovnaní so záväzkami Slovenska v praxi obmedzené.

Na plné uplatňovanie charty sú potrebné flexibilné opatrenia a proaktívny prístup orgánov. V tejto súvislosti pre agentúru SITA splnomocnenec uviedol, že najefektívnejším riešením by bola zmena pohľadu či filozofie zodpovedných, no nie len štátnych orgánov, na záväzky SR z charty.

Európska charta

Ako ďalej priblížil, vláda SR v stredu 11. novembra schválila Správu o priebehu a výsledkoch priateho kola monitorovania implementácie Európskej charty.

Očakávam, že v zmysle uznesenia vlády zavedú určené rezorty konkrétne opatrenia. Aj keď na ich riešenie nie sú vyčlenené osobitné finančné prostriedky, jednotlivé rezorty majú tieto zabezpečiť v rámci schválených finančných limitov,“ pripomenul Bukovszky s tým, že jeho snahou je vstúpiť do realizácie uznesenia vlády.

Digitálny systém

Podľa splnomocnenca, na zlepšenie súčasnej situácie v oblasti prístupu k menšinovým jazykom v administratíve a vo verejnej správe je daná možnosť pri prechode na digitálny systém, a to cez službu e-Slovensko.

Upozornil, že aj napriek tomu, že v minulosti apeloval na príslušné orgány, sa pri budovaní tohto systému zabudlo na ústavou garantované práva národnostných menšín.

Okrem toho sme teraz pripravili v poradí už piatu správu o používaní menšinových jazykov za obdobie 2019-2020. Uznesenie vlády, ktorým vláda správu schváli, bude obsahovať ďalšie konkrétne opatrenia na zlepšenie situácie,“ doplnil na záver Bukovszky.

Viac k témam: cudzie jazyky, národnostné menšiny, Sčítanie obyvateľov domov a bytov 2021
Zdroj: Webnoviny.sk – Sčítanie obyvateľov by mohlo priniesť aj rozšírenie jazykových práv pre národnostné menšiny, myslí si Bukovszky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *