Home / EKONOMIKA / Brusel vyčlenil pre transformáciu Hornej Nitry stovky miliónov eur, peniaze pôjdu aj do ďalších krajov

Brusel vyčlenil pre transformáciu Hornej Nitry stovky miliónov eur, peniaze pôjdu aj do ďalších krajov

27.11.2020 (Webnoviny.sk) – Z európskeho Fondu na spravodlivú transformáciu bude môcť Slovensko v budúcnosti čerpať 459 miliónov eur. Peniaze budú v ďalšom programovom období určené na podporu európskych regiónov pri prechode na klimaticky neutrálne hospodárstvo.

Informovala o tom podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová, podľa ktorej približne polovica z týchto peňazí pôjde do regiónu hornej Nitry.

Rekvalifikácia baníkov a pritiahnutie investorov

Práve v tomto regióne prestane štát do troch rokov dotovať ťažbu hnedého uhlia, baníci a ďalší zamestnanci z pridružených odvetví tak prídu o prácu.

Peniaze z Fondu na spravodlivú transformáciu sú podľa Remišovej určené na rekvalifikáciu zamestnancov, pritiahnutie investorov z iných odvetví, tvorbu nových pracovných miest, ale aj na rozvoj služieb, napríklad v cestovnom ruchu.

„Cieľ je, aby sme udržali zamestnanosť a aby rodiny baníkov neprišli o živobytie,“ poznamenala Remišová. Len v regióne hornej Nitry ide o tisícky ľudí z baníctva a na baníctvo nadviazaných odvetví.

Znečisťujú životné prostredie

Ďalšími oprávnenými prijímateľmi z Fondu na spravodlivú transformáciu budú aj Košický, Banskobystrický a Bratislavský kraj. Ide podľa Remišovej o regióny, ktoré sú zaťažené takým priemyslom, ktorý významným spôsobom znečisťuje životné prostredie.

Okrem peňazí Fondu v budúcom programovom období je podľa nej už dnes z rôznych operačných programov pre región hornej Nitry vyčlenených 54 miliónov eur.

Európska únia sa rozhodla podporiť transformáciu vybraných regiónov, pretože ťažba a spaľovanie uhlia tvoria významnú záťaž v boji proti klimatickým zmenám.

Viac k témam: Horná Nitra, klimatické zmeny, ťažba uhlia
Zdroj: Webnoviny.sk – Brusel vyčlenil pre transformáciu Hornej Nitry stovky miliónov eur, peniaze pôjdu aj do ďalších krajov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *