Home / SLOVENSKO / Združenie miest a obcí Slovenska chce, aby testovanie na COVID-19 bolo uskutočňované adresne

Združenie miest a obcí Slovenska chce, aby testovanie na COVID-19 bolo uskutočňované adresne

26.11.2020 (Webnoviny.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce, aby bolo testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 uskutočňované adresne, a to výlučne vo vzťahu k ohrozeným skupinám a v rozsahu, ktorý je nevyhnutný.

Citlivo sledujú pandemický vývoj

Zároveň odmietajú, aby samosprávy preberali zodpovednosť za pomerne širokú časť úloh súvisiacu s realizovaním testovaní, keďže logistika aj medicínske úkony musia byť výlučne priamou, neprenosnou zodpovednosťou štátnych orgánov. V tlačovej správe o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Viac o téme: Koronavírus

ZMOS v tejto súvislosti zdôrazňuje, že mestá a obce, ak o tom rozhodne vláda Slovenskej republiky, budú musieť byť súčinné. „Musí tomu predchádzať deklarácia jasnej pripravenosti štátnych orgánov, ktoré sú v prvom rade nositeľmi konkrétnych úloh,“ dodali.

Predstavitelia miest a obcí skonštatovali, že citlivo sledujú pandemický vývoj aj zavádzané opatrenia v okolitých krajinách vrátane ostatných štátov Európskej únie a združenie si je vedomé potreby neraz aj nepopulárnych zásahov. „Avšak nezabúdajme na ekonomický život, hospodárske úlohy a vzdelávanie,“ podotkli.

Samosprávy potrebujú čas

Združenie je presvedčené, že v dnešnej atmosfére samosprávy potrebujú dostatok času na to, aby sa prioritne venovali svojim zákonným povinnostiam a riadnemu výkonu svojej prirodzenej agendy.

Viac o téme: Celoplošné testovanie

Zdôraznili preto, že problémy súvisiace s novým koronavírusom nie je možné interpretovať, ani komunikovať politickým videním, ale spoločenskou zodpovednosťou v prospech ľudí, komunít, ekonomického života aj hospodárstva.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v stredu 25. novembra po rokovaní Ústredného krízového štábu uviedol, že naďalej platí rozhodnutie o vykonaní ôsmich miliónov testov počas decembra. „Pokúsime sa čo najskôr spustiť projekt celoplošného testovania,“ dodal premiér.

Viac k témam: Celoplošné testovanie, COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Združenie miest a obcí Slovenska chce, aby testovanie na COVID-19 bolo uskutočňované adresne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *