Home / SLOVENSKO / Dôvera v políciu sa buduje postupne od radových policajtov, tvrdí rektorka policajnej akadémie

Dôvera v políciu sa buduje postupne od radových policajtov, tvrdí rektorka policajnej akadémie

20.11.2020 (Webnoviny.sk) – Dôvera v políciu sa buduje vďaka každému jednému členovi Policajného zboru SR. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla rektorka Akadémie policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská. Reagovala tak na policajnú akciu Očistec, v rámci ktorej boli zadržaní a obvinení aj vysokí policajní funkcionári.

Kurilovská zdôraznila, že dôvera sa buduje od úplných základov, teda už od policajtov prvého kontaktu, no zrúti sa, ak si policajné špičky „vytvoria štát v štáte“.

Uzurpovanie si moci

Rektorka podotkla, že ak sa potvrdí a dokáže všetko, čo ukázala táto akcia, išlo o skutočne bezprecedentné uzurpovanie si moci.

Zistenia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ju pri tejto akcii šokovali rovnako, ako tie v prípade zadržaných sudcov.

„Aby si niekto úplne mimo polície uzurpoval určitú moc a jemu sa potom podriaďovali tí, ktorí mali vykonávať spravodlivosť a odhaľovať trestné činy, a konali pravý opak v záujme mocenských a peňažných skutočností, tak to je neuveriteľné,“ konštatovala.

Kurilovská tvrdí, že uvedeným situáciám sa môže predísť, a to napríklad postupným odhaľovaním a trestaním takýchto trestných činov.

Obvinené viaceré osoby

Významnú úlohu môže podľa nej zohrať práve to, že sa podozrenia dokážu a padne rozhodnutie o vine a treste.

„Nechcem tým povedať, že teraz by mala polícia a prokuratúra a súdy konať tak, aby sme sa snažili silou mocou niečo dokázať a postupovať možno nie v medziach zákona, to v žiadnom prípade. Skutočne tým myslím, že tou prevenciou naozaj môže byť odhalenie a potrestanie takýchto osôb či skupín,“ vysvetlila.

Polícia 5. novembra zadržala v rámci akcie Očistec viaceré osoby, vrátane bývalých vysokých policajných funkcionárov.

Obvinení sú napríklad pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z korupčných trestných činov a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Viac k témam: akcia „Očistec“
Zdroj: Webnoviny.sk – Dôvera v políciu sa buduje postupne od radových policajtov, tvrdí rektorka policajnej akadémie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *