Home / SVET / Šéf WHO poprel obvinenia etiópskej vlády, že podporuje rebelov v regióne Tigray

Šéf WHO poprel obvinenia etiópskej vlády, že podporuje rebelov v regióne Tigray

20.11.2020 (Webnoviny.sk) – Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus poprel obvinenie etiópskej vlády, že nabáda susedné štáty, aby rebelujúcej vláde v etiópskom regióne Tigray pomohli so zbraňami a ďalšou podporou.

Šéf etiópskej armády, generál Birhanu Jula Gelalcha, v stredu uviedol, že Ghebreyesus vyzval nemenovaných susedov, aby sa postavili proti vojne a Ľudovému oslobodzovaciemu frontu Tigray (TPLF) dodali zbrane. Tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi.

„Existujú správy naznačujúce, že sa v tejto situácii staviam na jednu stranu. Nie je to pravda a chcem povedať, že som len na strane mieru. Moje srdce bije pre môj domov – Etiópiu,“ povedal 55-ročný Ghebreyesus, ktorý sa narodil v súčasnom eritrejskom hlavnom meste Asmara.

Ozbrojené strety v Etiópii

TPLF a etiópske federálne sily sa pred dvomi týždňami dostali do ozbrojených stretov po tom, čo etiópsky premiér Abiy Ahmed, inak držiteľ Nobelovej ceny za mier, obvinil vládu Tigray z útoku na vojenskú základňu.

Uprostred politických reforiem navyše obe vlády, federálna aj regionálna v Tigray, považujú tú druhú za nezákonnú.

Konflikty federálnej a regionálnej vlády

Ešte v septembri sa v Tigray uskutočnili miestne voľby. Konali sa proti vôli federálnej vlády, čo ešte zvýšilo politické napätie. Minulý mesiac sa federálna vláda rozhodla financovať tento región, no obišla regionálnu vládu a finančné prostriedky poskytla priamo tamojším miestnym samosprávam.

Tento krok výrazným spôsobom rozhneval predstaviteľov TPLF, ktorý bol pred nástupom súčasného premiéra do funkcie v roku 2018 dominantnou súčasťou etiópskej vládnej koalície.

Analytik Medzinárodnej krízovej skupiny William Davison nedávno vyhlásil, že „vzhľadom na relatívne silnú bezpečnostnú pozíciu regiónu Tigray môže konflikt trvať veľmi dlho a mať katastrofálne následky“.

Viac k témam: obvinenie, ozbrojený konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf WHO poprel obvinenia etiópskej vlády, že podporuje rebelov v regióne Tigray © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *