Home / SVET / Hurikán Iota zabil v Strednej Amerike najmenej 30 ľudí, desaťtisíce zostali bez strechy nad hlavou

Hurikán Iota zabil v Strednej Amerike najmenej 30 ľudí, desaťtisíce zostali bez strechy nad hlavou

19.11.2020 (Webnoviny.sk) – Najmenej 30 ľudí zomrelo po tom, čo Strednú Ameriku zasiahol hurikán Iota. Najsilnejší tohtoročný atlantický hurikán dosiahol začiatkom týždňa pevninu v Nikarague a zasiahol aj ďalšie susedné krajiny. Obete okrem prvej zmienenej hlásia aj z Hondurasu, Panamy, Salvádoru i juhoamerickej Kolumbie, informuje spravodajský portál BBC.

Iota vyhnala z domov desaťtisíce ľudí, ktorí našli strechu nad hlavou v dočasných prístreškoch. Hurikán, ktorý do oblasti prišiel s vetrom s rýchlosťou 257 kilometrov za hodinu, sprevádzajú aj lejaky, ktoré spôsobili zosuvy pôdy a záplavy. Oblasť sa pritom zotavuje z hurikánu Eta, ktorý tam udrel pred dvomi týždňami a zanechal najmenej 200 mŕtvych.

Tohtoročná hurikánová sezóna v Atlantickom oceáne priniesla rekordný počet pomenovaných cyklón. Len po druhý raz v histórii záznamov použili meteorológovia na pomenovanie aj písmená gréckej abecedy po tom, čo využili všetky mená na ich tradičnom zozname.

Iota je nielen najsilnejším hurikánom v Atlantiku tento rok, je tiež len druhým novembrovým hurikánom, ktorý zosilnel na katastrofickú piatu kategóriu. Naposledy sa tak stalo v roku 1932.

Viac k témam: extrémne počasie, hurikán Jóta
Zdroj: Webnoviny.sk – Hurikán Iota zabil v Strednej Amerike najmenej 30 ľudí, desaťtisíce zostali bez strechy nad hlavou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 75 rokov zomrel bývalý obranca Larry Lloyd, legenda tímov FC Liverpool či Nottingham Forest

O úmrtí svojho niekdajšieho hráča informoval účastník Premier League z Nottinghamu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *