Home / SVET / Eurokomisár Johannes Hahn pre rozpočet apeluje na zodpovednosť členských štátov

Eurokomisár Johannes Hahn pre rozpočet apeluje na zodpovednosť členských štátov

16.11.2020 (Webnoviny.sk) – Európsky komisár pre rozpočet Johannes Hahn v pondelok apeloval na zodpovednosť potom, čo Maďarsko a Poľsko zablokovali prijatie rozpočtu únie na ďalších sedem rokov. Skutočnosť, že vyslanci 27 členských štátov nenašli zhodu, označil za sklamanie.

„Členské štáty naliehavo prosím, aby prevzali politickú zodpovednosť a podnikli potrebné kroky, aby sme celý balík dokončili. Tu nejde o ideológie, ale o pomoc našim občanom v najhoršej kríze od druhej svetovej vojny,“ napísal Hahn na Twitteri.

Poľsko a Maďarsko v pondelok zablokovali prijatie rozpočtu EÚ na najbližšie sedemročné obdobie. Oba štáty nesúhlasia s požiadavkou, aby bolo vyplácanie peňazí z európskych fondov viazané na dodržiavanie zásad právneho štátu. Pre schválenie je potrebný jednomyseľný súhlas vyslancov všetkých 27 členských štátov. Varšava a Budapešť rovnako vetovali aj európsky plán obnovy po koronavírusovej kríze v objeme 1,8 bilióna eur.

Bez dohody na sedemročnom rámcovom pláne hrozí, že EÚ začne od budúceho roka fungovať v rozpočtovom provizóriu. Pandémiou najviac postihnuté krajiny ako Taliansko a Španielsko, ktoré čakajú na pomoc z fondu obnovy, ju zase nemusia dostať.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, koronakríza, Koronavírus, rozpočet Európskej únie
Zdroj: Webnoviny.sk – Eurokomisár Johannes Hahn pre rozpočet apeluje na zodpovednosť členských štátov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev sa prihlásil k rozstreleniu ruského bombardéra, Moskva však tvrdí, že havaroval (video)

Na juhu Ruska sa zrútil bombardér Tu-22M3.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *