Home / SVET / Hurikán Iota sa rúti k pobrežným oblastiam, môže prerásť až do katastrofy 5. kategórie

Hurikán Iota sa rúti k pobrežným oblastiam, môže prerásť až do katastrofy 5. kategórie

16.11.2020 (Webnoviny.sk) – Rýchlo silnejúci hurikán Iota sa v pondelok zmenil na veľmi nebezpečný hurikán 4. kategórie a blíži sa k tým istým častiam Strednej Ameriky, ktoré len pred týždňom zasiahol silný hurikán Eta.

Podľa meteorológov vietor sprevádzajúci hurikán Iota dosiahol rýchlosť 245 kilometrov za hodinu, pričom naberá na sile s možnosťou, že prerastie do katastrofického hurikánu 5. kategórie.

Úrady upozornili, že k pobrežiu sa pravdepodobne dostane v oblastiach, kde už pôdu premočili silné dažde búrky Eta, ktorá zabila najmenej 120 ľudí.

Americké Národné centrum pre hurikány uviedlo, že epicentrum búrky Iota sa nachádza približne 235 kilometrov juhovýchodne od mysu Cabo Gracias a Dios na hraniciach medzi Nikaraguou a Hondurasom a pohybuje sa smerom na západ rýchlosťou 17 kilometrov za hodinu. Iota je 30. pomenovanou búrkou tohtoročnej mimoriadne rušnej atlantickej hurikánovej sezóny.

Viac k témam: extrémne počasie, hurikán
Zdroj: Webnoviny.sk – Hurikán Iota sa rúti k pobrežným oblastiam, môže prerásť až do katastrofy 5. kategórie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *