Home / EKONOMIKA / Biden v Bielom dome môže stimulovať globálnu ekonomiku, ale napätia rýchlo neskončia

Biden v Bielom dome môže stimulovať globálnu ekonomiku, ale napätia rýchlo neskončia

10.11.2020 (Webnoviny.sk) – Zvolenie Joea Bidena za nového amerického prezidenta môže stimulovať globálnu ekonomiku. Uviedol to v pondelok prezident nemeckého Inštitútu pre svetové hospodárstvo (IfW) Gabriel Felbermayr.

Koalície s inými krajinami

Od Bidena totiž možno očakávať väčšiu predvídateľnosť a ochotu spolupracovať s inými krajinami. Nádeje na rýchle ukončenia aktuálnych sporov v medzinárodnom obchode ale ekonóm schladil.

Viac o téme: Prezidentské voľby v USA

„Od Bidena možno očakávať menej unilateralizmu a väčšiu pripravenosť vytvárať koalície s inými krajinami… To vytvára predvídateľnosť, znižuje sa neistota a to podporuje svetovú hospodársku prosperitu,“ uviedol Felbermayr pre rakúsku agentúru APA.

Šanca na urovnanie sporu Boeing – Airbus

Netreba si ale sľubovať, že s Bidenovým nástupom rýchlo skončia napätia v obchodnej politike, alebo že príde komplexná dohoda o voľnom obchode s EÚ, upozornil ekonóm. V prípade dlhoročných sporov o subvencie výrobcom lietadiel Boeing a Airbus ale ekonóm vidí „reálnu šancu“ na ich urovnanie.

Nemecký priemysel, pre ktorý sú USA kľúčovým exportným trhom, môže z Bidenovho víťazstva celkovo profitovať, myslí si ekonóm. Ak sa budúcej vláde vo Washingtone podarí zmierniť sociálne nerovnosti, zmenší sa aj polarizácia a spoločenské konflikty.

„To by mohlo dlhodobo posilniť dynamiku rastu a tým aj spotrebu a dopyt po európskych prémiových produktoch,“ vysvetlil Felbermayr.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v USA (fotografie)

Viac k témam: prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Biden v Bielom dome môže stimulovať globálnu ekonomiku, ale napätia rýchlo neskončia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európski investori na Slovensku vnímajú útlm ekonomickej situácie, neočakávajú pritom žiadne zlepšenie

Hodnotenie slovenskej ekonomiky je po hospodársky ťažkom roku 2023 opatrnejšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *