Home / SVET / Estónsky minister vnútra adresoval Bidenovi ostré slová, pre svoje výroky nakoniec rezignoval

Estónsky minister vnútra adresoval Bidenovi ostré slová, pre svoje výroky nakoniec rezignoval

9.11.2020 (Webnoviny.sk) – Estónsky krajne pravicový minister vnútra Mart Helme v pondelok rezignoval. Učinil tak po tom, ako v nedeľu označil novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera za „skorumpované postavy“ bez poskytnutia podrobností alebo dôkazov.

„Včera v noci som sa rozhodol rezignovať pri pohľade na ohováranie a klamstvá produkované estónskymi médiami,“ uviedol Helme z Estónskej konzervatívnej ľudovej strany (EKRE).

„Som unavený. Neurobil som nič, čo by ohrozilo bezpečnosť Estónska, ani som nepovedal nič, čo už neodznelo v amerických slobodných médiách,“ uviedol pre verejnoprávnu televíziu ERR.

Poškodzovanie bilaterálnych vzťahov

Estónsky predseda vlády Jüri Ratas v nedeľu na Facebooku vyzval Helmeho a jeho syna Martina, aby prestali s nepodloženými vyhláseniami, ktoré podľa premiéra poškodzujú bilaterálne vzťahy medzi Estónskom a USA.

Ratas zablahoželal Bidenovi k víťazstvu a zdôraznil, že americké voľby boli „spravodlivé, slobodné a transparentné“.

Kontroverzné komentáre politikov

Populista Helme je spoluzakladateľom EKRE, ktorá vo vlaňajších voľbách skončila na treťom mieste. V júli zasadol na predsednícku stoličku v strane jeho syn Martin. Obaja boli v ostatných rokoch v Estónsku zapletení do rôznych politických škandálov pre ich kontroverzné verejné komentáre.

V nedeľu sa spolu objavili v estónskej rozhlasovej šou, kde Martin Helme uviedol, že nepochybuje o tom, že voľby v USA boli sfalšované.

Viac k témam: americký prezident, ohováranie, prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Estónsky minister vnútra adresoval Bidenovi ostré slová, pre svoje výroky nakoniec rezignoval © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *