Home / SLOVENSKO / Pre očistu súdnictva je potrebné sa spájať a nie rozdeľovať, Šikuta reaguje na Klimentovu kritiku

Pre očistu súdnictva je potrebné sa spájať a nie rozdeľovať, Šikuta reaguje na Klimentovu kritiku

6.11.2020 (Webnoviny.sk) – Pre naplnenie cieľa očisty súdnictva je potrebné spájať sa a nie rozdeľovať. Vo vyhlásení to uviedol predseda Najvyššieho súdu SR (NS SR) Ján Šikuta.

Reagoval tak na výrok sudcu NS SR Juraja Klimenta. Ten v rozhovore pre Denník N povedal, že po policajných akciách, pri ktorých boli zadržaní aj bývalá podpredsedníčka NS SR Jarmila U. a sudca tohto súdu Jozef K., panuje na súde „asi stav paniky a ohrozenia“.

Šikuta je šokovaný

Kliment tiež kritizoval, že Šikuta v prípade sudkyne Dany Wänkeovej, ktorá má čeliť disciplinárnemu stíhaniu pre možné ovplyvňovanie inej sudkyne, navrhol ako sankciu len napomenutie. Kliment to označil za nepochopiteľné.

Šikuta podľa vlastných slov, rovnako ako mnohí sudcovia NS SR, považuje situáciu v súvislosti s trestným stíhaním sudcov za mimoriadne vážnu a z obludných rozmerov korupcie v justícii je šokovaný.

Situácia v justícii je vážna

„Situácia v justícii je oveľa vážnejšia, než sme si mysleli. S ohľadom na počet obvinených osôb hovoríme o systémovom zlyhaní. Ak sa dnes v súvislosti s osobami, ktoré mali byť garantom morálky, etiky a práva, a to aj so sudcami NS SR, skloňuje korupcia, zasahovanie do nezávislosti súdov, či dokonca zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, je jasné, že pilier súdnej moci nie je len oslabený, ale je doslova podpílený,“ povedal. Napriek tomu je Šikuta presvedčený, že slová ako panika či ohrozenie nie sú na mieste.

Juraj Kliment je sudcom NS SR a momentálne jeden zo siedmich kandidátov na post Generálneho prokurátora SR. Spomedzi kandidátov je jediný, ktorý nie je prokurátorom.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *