Home / SLOVENSKO / Falošná rozprávka o sociálnych istotách sa končí aj Fico priznaj sa a vypovedaj, reagujú politici na akciu „Očistec“

Falošná rozprávka o sociálnych istotách sa končí aj Fico priznaj sa a vypovedaj, reagujú politici na akciu „Očistec“

5.11.2020 (Webnoviny.sk) – Policajti vo štvrtok v skorých ranných hodinách v rámci akcie „Očistec” zadržali a obvinili viacero osôb. Obvinenia zadržaným vzniesli okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Podľa medializovaných informácií sú medzi zadržanými bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško, exšéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer a tiež bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník . Posledný menovaný podľa medializovaných informácií spolupracuje s políciou.

Gašpar na Slobodníka ešte v stredu 4. novembra podal trestné oznámenie pre „pripravovanú kriminalizáciu” jeho osoby.

Odkrýva sa „zhnité prostredie“

Odpolitizovaním polície sa čoraz viac odkrýva „zhnité prostredie“ skorumpovaného systému takzvaných „našich ľudí“. V tlačovej správe to uviedlo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Zadržanie viacerých bývalých predstaviteľov polície znamená podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) nevyhnutnosť obrátiť pozornosť na bývalého predsedu vlády Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Za všetko hovorí dávnejší výrok exministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého bol zadržaný Tibor Gašpar najlepším policajným prezidentom v histórii. Dlhodobo pritom investigatívni novinári ako aj predstavitelia nášho hnutia vytrvalo upozorňovali na závažné podozrenia a morálne zlyhania zadržaných osôb,“ dodal v tlačovej správe Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

Tlak spoločnosť na Gašpara

Predseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) a expremiér Peter Pellegrini uviedol, že žiaden predseda vlády SR nemá vedomosť, kto je na jednotlivých zložkách Policajného zboru (PZ). Dodal, že on sa osobe policajného prezidenta venoval a tam si svoju úlohu splnil, pretože ako zastupujúci minister vnútra SR sa dohodol s Gašpar, že opustí funkciu policajného prezidenta.

„Vtedy už v spoločnosti bol vytváraný veľký tlak aj na jeho osobu, čo som považoval za škodlivé pre celý PZ, aby si mohol vykonávať prácu poctivo a zodpovedne, tak som vtedy požiadal pána policajného prezidenta, aby odišiel. Keď som ja bol premiérom, tak policajný prezident Gašpar už nebol na čele polície,“ povedal Pellegrini.

K zadržaniu a obvineniu bývalého vedenia polície uviedol, že to nie je nič pozitívne a je na nich, aby vyvrátili všetky podozrenia a dokázali svoju nevinu, alebo ich stihne primeraný trest.

Končí sa falošná rozprávka o istotách

Zadržanie Gašpara a niektorých ďalších bývalých funkcionárov polície je podľa predsedníčky vlády Veroniky Remišovej (Za ľudí) impulzom na dôslednú očistu polície a posilnenie dôvery v právny štát.

„Štvrtkove zadržanie bývalého policajného prezidenta, bývalého šéfa a aj vysokopostaveného dôstojníka Národnej kriminálnej agentúry posilňuje podozrenia, že systém na najvyšších miestach v polícií roky fungoval tak, aby pomáhal a chránil vyvolené skupiny a ‚našich ľudí‘,” uviedla vicepremiérka na sociálnej sieti Facebook..

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v tejto súvislosti vyhlásil, že „exponenti vlády Smeru” postupne všetci končia v rukách polície. „Tak končí falošná rozprávka o sociálnych istotách, ktorú roky rozprávali Slovensku. Sociálne istoty boli, ale nie pre ľudí, iba pre nich,” dodal.

Pri Gašparovi a Kaliňákovi to nekončí

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval Fica, aby sa v kauze obvinených bývalých predstaviteľov polície priznal a vypovedal.

Ako uviedol na štvrtkovom brífingu, Fico ako aj bývalý šéf rezortu vnútra Kaliňák nesú za stav polície plnú politickú zodpovednosť. „Priznanie je poľahčujúca okolnosť,“ zdôraznil Šeliga

Strana Smer-SD podľa Šeligu v dobe, keď bola pri moci, kryla „mafiánsko-oligarchické prostredie“. „Som presvedčený, že to vôbec nekončí pri Gašparovi a Kaliňákovi, ale že to pôjde ďalej,“ dodal podpredseda parlamentu.

Viac k témam: akcia „Očistec“
Zdroj: Webnoviny.sk – Falošná rozprávka o sociálnych istotách sa končí aj Fico priznaj sa a vypovedaj, reagujú politici na akciu „Očistec“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *