Home / SLOVENSKO / Slováci sa viac zaujímajú o riešenie otázky bývania

Slováci sa viac zaujímajú o riešenie otázky bývania

26.10.2020 (Webnoviny.sk) – Tretí kvartál tohto roku potvrdil trend z mája a júna. Trh bývania sa rozbehol a Prvá stavebná sporiteľňa zaznamenala posun v objeme uzatvorených zmlúv stavebného sporenia a najmä nových úverov, ktoré narástli medzi kvartálne o 23%, teda takmer o štvrtinu. Záujem o financovanie bývania prostredníctvom úverov zo stavebného sporenia pretrváva aj v časoch poznačených koronou. Rastie aj objem nových zmlúv stavebného sporenia, čo naznačuje, že Slováci myslia na budúcnosť a plánujú si svoje bývanie.    

Letné mesiace a september bývajú v stavebnom sporení spravidla veľmi silné. Viac ako polovica klientov stavebných sporiteľní sa v tomto období orientuje na rekonštrukcie a zveľaďovanie svojho už existujúceho bývania. Aj v tomto roku zaznamenala Prvá stavebná sporiteľňa vplyvom korony trochu neskorší, ale predsa len citeľný nárast záujmu práve o tento typ úverov. Tento efekt bol tento rok badateľný najmä koncom druhého kvartálu a pokračoval v treťom.

Rast v oblasti úverov

Počas tohtoročného júla, augusta a septembra poskytla Prvá stavebná sporiteľňa nové úvery v celkovom objeme viac ako 108 mil. eur, z toho významnú časť na rekonštrukcie. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom ide o nárast o viac ako 23%. Pre porovnanie – v letnom období minulého roku (júl až september 2019) poskytla Prvá stavebná sporiteľňa úvery v celkovom objeme 101 mil. eur, teda tento rok ich bolo aj v medziročnom porovnaní o približne 7% viac. Do veľkej miery súvisí tohtoročný úverový rast nielen s očakávaným zvýšeným záujmom o rekonštrukcie, ale aj s novinkami, ktoré ponúkla stavebná sporiteľňa na trh – ako sú úverový certifikát, posun splátok o tri mesiace či fixácia úrokovej sadzby až na 20 rokov.

Zvýšený záujem o sporenie priniesol novinku

Rast zaznamenal aj trh stavebného sporenia, keď v júli, auguste a septembri tohto roku pribudlo medzikvartálne o približne 5% nových zmlúv viac. Na zvýšený záujem Slovákov o dlhodobé riešenie otázky bývania reaguje Prvá stavebná sporiteľňa aj na jeseň a prichádza s novinkou, ktorá dostala príznačný názov – môjDOMOV.  Novinka rešpektuje tradíciu stavebného sporenia a pridáva k nej niečo dôležité naviac. Umožní pripraviť si financie prostredníctvom pravidelného mesačného sporenia a k nej ponúka výhodný stavebný úver s garantovanou úrokovou sadzbou. Klientov, ktorí si uzatvoria zmluvu o stavebnom sporení v tarife môjDOMOV a budú si pravidelne mesačne sporiť aspoň vo výške pravidelného mesačného vkladu, čaká úroková sadzba už od 1,8 % ročne. Stavebný úver je až do výšky 50 tisíc eur bez potreby založenia nehnuteľnosti.

Koronakríza zmenila status quo v oblasti financovania bývania a najmä vnímanie sporenia. Väčšina ľudí si uvedomuje potrebu prípravy financií na horšie časy. Stavebné sporenie aj prostredníctvom novinky môjDOMOV ponúka riešenie pre všetkých, ktorým záleží na domove ako na najdôležitejšom mieste na svete. Pretože istoty a garancie pri financovaní bývania sú dnes tou najdôležitejšou devízou.

Informačný servis

Viac k témam: bývanie, hypotéka, PR, Prvá stavebná sporiteľňa, PSS
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci sa viac zaujímajú o riešenie otázky bývania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *