Home / šport / Ostatné športy / Fantastický Matej Tóth splnil limit na olympiádu, v Dudinciach dosiahol svetový výkon roka

Fantastický Matej Tóth splnil limit na olympiádu, v Dudinciach dosiahol svetový výkon roka

24.10.2020 (Webnoviny.sk) – Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky. Zaznamenal čas 3:41:15 h, splnil limit 3:50 h pre budúcoročné olympijské hry v japonskom Tokiu a navyše dosiahol svetový výkon roka.

Doterajšie sezónne maximum 3:43:29 patrilo Rusovi Dementijovi Čeparevovi.

Tridsaťsedemročný zverenec Mateja Spišiaka sa do histórie pretekov zapísal ako ich prvý štvornásobný víťaz. Predtým triumfoval v rokoch 2011, 2015 a 2018. „Tóth sa presne 286 dní pred štartom pretekov na 50 km na budúcoročných OH stal prvým slovenským atlétom s istotou účasti na hrách v Tokiu, ktoré by mali byť už jeho piate,“ podotýka oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Tóth sa Dudinciach, kde sa pre pandémiu koronavírusu súťažilo v jesennom termíne po 27 rokoch, predstavil už 22. raz v kariére. Premiéru si odkrútil ešte v roku 1997 v žiackej súťaži na 3 km. V sobotu vybojoval 15. slovenské víťazstvo na Dudinskej päťdesiatke, pričom všetkých súperov predstihol minimálne o jeden kilometrový okruh.

Viac k témam: chôdza, Dudinská päťdesiatka
Zdroj: Webnoviny.sk – Fantastický Matej Tóth splnil limit na olympiádu, v Dudinciach dosiahol svetový výkon roka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *