Home / EKONOMIKA / Sociálna poisťovňa posúdi odvodové povinnosti podnikateľov s odloženými daňami o mesiac neskôr

Sociálna poisťovňa posúdi odvodové povinnosti podnikateľov s odloženými daňami o mesiac neskôr

21.10.2020 (Webnoviny.sk) – Samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktoré podali daňové priznanie za minulý rok po 31. marci najneskôr do 2. novembra tohto roka, sa ich odvodové povinnosti do Sociálnej poisťovne posúdia až k 1. februáru 2021.

V tlačovej správe o tom informuje Sociálna poisťovňa. Podnikateľom s odloženými daňami sa tak bude posudzovať vznik, zánik resp. trvanie povinného sociálneho poistenia k 1. februáru 2021. Ide o prvý deň tretieho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom uplynula lehota na podanie daňového priznania.

Daňové priznanie treba podať do 2. novembra

Poisťovňa koncom septembra informovala o tom, že SZČO s odloženými daňami sa ich odvodové povinnosti posúdia k 1. januáru 2021. Vychádzala vtedy z toho, že daňové priznania za minulý rok bude treba podať do 31. októbra.

Posledný októbrový deň však tento rok pripadá na sobotu, a preto sa lehota na podanie daňových priznaní posúva na pondelok 2. novembra tohto roka.

„Keďže lehota na podanie daňového priznania za rok 2019 je v súlade s daňovým poriadkom do 2. novembra 2020, z tejto lehoty vychádza aj Sociálna poisťovňa pri stanovení okamihu na posúdenie vzniku, zániku resp. trvania povinného sociálneho poistenia SZČO,“ informovala poisťovňa v tlačovej správe.

Maximálny a minimálny mesačný vymeriavací základ

Povinné poistenie SZČO vznikne od 1. februára 2021 za predpokladu, že jej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti za rok 2019 bude vyšší ako 6 078 eur. Ak povinne poistená SZČO nebude mať príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti za rok 2019 vyšší ako 6 078 eur, povinné poistenie jej zanikne 31. januára 2021.

Vznik, resp. trvanie povinného poistenia SZČO od 1. februára 2021 aj s určením novej výšky poistného na základe údajov z daňového priznania za rok 2019 Sociálna poisťovňa písomne oznámi SZČO do 22. februára 2021.

Od 1. januára 2021 je minimálny mesačný vymeriavací základ 546 eur, z toho vyplývajúce poistné pre SZČO je mesačne 180,99 eura. Maximálny mesačný vymeriavací základ je 7 644 eur, z toho vyplývajúce poistné pre SZČO je mesačne 2 533,98 eura.

Viac k témam: sociálne odvody, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba, živnostníci
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa posúdi odvodové povinnosti podnikateľov s odloženými daňami o mesiac neskôr © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *