Home / SVET / Voľby na Novom Zélande opäť ovládla liberálna strana Ardernovej, volila ju takmer polovica obyvateľov

Voľby na Novom Zélande opäť ovládla liberálna strana Ardernovej, volila ju takmer polovica obyvateľov

18.10.2020 (Webnoviny.sk) – V pozícii novozélandskej premiérky bude aj v ďalšom funkčnom období pôsobiť Jacinda Ardernová. Jej liberálna Labouristická strana získala v sobotňajších voľbách 49 % hlasov a triumfovala s výrazným náskokom pred hlavným vyzývateľom, konzervatívnou Národnou stranou, ktorá prilákala 27 % voličov.

Viac o téme: Koronavírus

Ardernová po oznámení volebného výsledku uviedla, že sa bude naďalej snažiť dobre vládnuť všetkým Novozélanďanom. Pripomenula, že jej strana dosiahla najvýraznejší rezultát v parlamentných voľbách počas ostatných 50 rokov.

Úspech v boji s koronou

„Žijeme v čoraz viac polarizovanom svete, kde stále väčší počet ľudí stráca schopnosť vnímať a brať ohľad na ostatných vedľa seba,“ povedala 40-ročná Ardernová.

Popularita Ardernovej prudko vzrástla po tom, ako zaviedla početné opatrenia, vďaka ktorým Nový Zéland pomerne úspešne odoláva pandémii koronavírusu.

Dosiaľ sa v tomto štáte nakazilo ochorením COVID-19 necelých 2-tisíc ľudí, na jeho následky skonalo 25 osôb.

Dve referendá

V sobotu sa okrem parlamentných volieb konali na Novom Zélande aj dve referendá o mimoriadne kontroverzných spoločenských otázkach – či legalizovať marihuanu na rekreačné účely a uzákoniť eutanáziu.

Výsledky oboch hlasovaní budú známe 30. októbra. V prípade, že väčšina hlasujúcich uprednostnila možnosť „Áno“, približne 5-miliónový Nový Zéland sa stane jedným z najliberálnejších štátov sveta.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, parlamentné voľby, referendum
Zdroj: Webnoviny.sk – Voľby na Novom Zélande opäť ovládla liberálna strana Ardernovej, volila ju takmer polovica obyvateľov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gréci nepošlú Ukrajincom systém Patriot, ohrozilo by to ich vzdušnú bezpečnosť

Grécke médiá uviedli, že Atény plánujú poslať na Ukrajinu aspoň jeden systém Patriot, a to po nátlaku zo strany Európskej únie na zvýšenie pomoci Ukrajine v protivzdušnej obrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *