Home / SLOVENSKO / Dážď na Slovensku ešte neutíchne, výstrahy 3. stupňa pred povodňami platia pre štyri okresy

Dážď na Slovensku ešte neutíchne, výstrahy 3. stupňa pred povodňami platia pre štyri okresy

16.10.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensko opäť zasiahne dážď, výstraha prvého stupňa platí pre celé územie a na niektorých miestach meteorológovia vydali aj hydrologickú výstrahu tretieho stupňa. Informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Dážď aj sneženie

V piatok by malo byť oblačno až zamračené, popoludní na východe oblačnosť ojedinele ustúpi. Na mnohých miestach sa vyskytnú dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. Vo východnej polovici územia môže dôjsť aj k búrkam.

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 10 do 15 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov bude okolo 3 stupňov. Fúkať bude prevažne severný, na juhu stredného Slovenska aj východný vietor rýchlosťou 2 až 7 metrov za sekundu (5 až 25 km/h).

Pri výstrahe 1. stupňa pred dažďom sa očakáva úhrn zrážok medzi 15 – 30 mm. „Vzhľadom na spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia a vysoký stupeň nasýtenosti povodí a súčasný vysoký stav vodnej hladiny na tokoch, očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín,“ dodávajú meteorológovia.

Výstrahy pred povodňami

Výstraha tretieho stupňa pred povodňami naďalej platí v okresoch Skalica, Senica, na severe okresu Nové Zámky a v okrese Košice – okolie na rieke Hornád. V okresoch západného Slovenska – Skalica, Senica a Nové Zámky platí výstraha do odvolania. V okrese Košice – okolie trvá v piatok do 18:00.

Druhý rizikový stupeň pre povodne z trvalého dažďa je vydaný až do odvolania v okresoch Malacky, na juhu okresu Nové Zámky, Trnava, Turčianske Teplice, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, na dolnom Hrone v okrese Žarnovica a na západe okresu Levice. Do 18:00 je výstraha druhého stupňa vydaná v okresoch Gelnica a Košice.

V ďalších 25 slovenských okresoch je vyhlásený prvý rizikový stupeň povodňovej aktivity. SHMÚ zároveň na dnes vyhlásil aj výstrahu prvého stupňa pred dažďom na celom území Slovenska. Trvať by mala o 18:00.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Slovensko zasiahli intenzívne dažde a povodne (fotografie)

Viac k témam: počasie, povodne, prívalový dážď
Zdroj: Webnoviny.sk – Dážď na Slovensku ešte neutíchne, výstrahy 3. stupňa pred povodňami platia pre štyri okresy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *