Home / SLOVENSKO / Slovensko bičuje dážď, môže aj snežiť, hrozia povodne a na hrebeňoch Tatier víchrica

Slovensko bičuje dážď, môže aj snežiť, hrozia povodne a na hrebeňoch Tatier víchrica

14.10.2020 (Webnoviny.sk) – Streda je na Slovensku zamračená a na mnohých miestach prší. Od stredných polôh sa môže vyskytnúť aj sneženie a ojedinele výdatné zrážky.

Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na päť až desať stupňov, v Žilinskom kraji, na Horehroní a na Spiši teplomer ukáže jeden až päť stupňov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. Teplota na horách vo výške 1500 m sa pohybuje v okolí mínus troch stupňov Celzia.

Fúka prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 10 až 35 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 50 km/h. Na hrebeňoch hôr meteorológovia očakávajú prudký až búrlivý vietor, neskôr hrozí na hrebeňoch Tatier víchrica.

Výstrahy pred dažďom

Pre okresy Košice okolie, Gelnica a Spišská Nová Ves je vydaná výstraha tretieho stupňa pred silným dažďom a miestami sa tu očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 40 až 80 mm.

Druhý stupeň výstrahy v stredu platí pre Banskobystrický, Trenčiansky aj Žilinský kraj a tiež okresy Malacky, Pezinok, Rožňava, Levice, Zlaté Moravce, Senica, Skalica, Trnava, Kežmarok, Levoča, Poprad a Prešov. „Očakáva sa výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 60 až 100 mm,“ upozorňujú meteorológovia.

Pre zvyšok Slovenska je vydané varovanie prvého stupňa a očakáva sa tu miestami výskyt dažďa s úhrnom zrážok 45 až 80 mm.

Povodne z trvalých dažďov

Meteorológovia vydali aj hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pred povodňou z trvalých dažďov. Platí pre okresy Trnava, Prievidza, Turčianske Teplice, Zvolen, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice v okolí Hornádu a Žilina – Rajčanka. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňou z trvalých dažďov platí pre viaceré okresy v strede Slovenska, konkrétne pre Skalicu, nové Zámky – sever, Nitru či Topoľčany.

Meteorológovia upozorňujú, že vzhľadom na pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov. Pre zvyšné okresy platí výstraha prvého stupňa.

Viac k témam: počasie, predpoveď počasia, silný dážď, sneženie, víchrica
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko bičuje dážď, môže aj snežiť, hrozia povodne a na hrebeňoch Tatier víchrica © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *