Home / SVET / Európska únia schválila spoločný pandemický semafor, dôležité budú tri kritériá

Európska únia schválila spoločný pandemický semafor, dôležité budú tri kritériá

13.10.2020 (Webnoviny.sk) – Krajiny Európskej únie (EÚ) v utorok schválili sériu usmernení zameraných na uľahčenie voľného pohybu naprieč euroblokom počas pandémie nového koronavírusu v snahe zabrániť ďalším zmätočným krokom jednotlivých vlád, ako počas jarnej prvej vlny.

Zelené, oranžové a červené oblasti

Zástupcovia európskej dvadsaťsedmičky sa v Luxemburgu dohodli na spoločnom prístupe k cestovným obmedzeniam a testovaniu, aby pomohli občanom a pracovníkom v cestovaní.

Odobrili spoločný semaforový systém, v rámci ktorého budú členské štáty poskytovať dáta o koronavíruse Európskemu centru pre prevenciu a kontrolu chorôb, ktoré bude týždenne zverejňovať mapu a rozdeľovať regióny podľa závažnosti šírenia vírusu.

Mapa roztriedi európske regióny na zelené, oranžové a červené zóny. Kritériami pri tomto triedení budú počet novo oznámených prípadov na 100-tisíc ľudí za posledných 14 dní, ako aj miera testovania a miera pozitivity testov za ostatný týždeň.

Viac o téme: Koronavírus

Zelený región bude napríklad taký, kde je miera novo oznámených prípadov za 14 dní menšia ako 25 a miera pozitívnych testov pod 4%. Na základe prijatých kritérií je tak väčšina regiónov v EÚ červená alebo oranžová.

Slobodný pohyb ľudí nebudú obmedzovať

Členské štáty EÚ sa dohodli, že nebudú obmedzovať slobodný pohyb ľudí cestujúcich do zelených oblastí alebo z nich. Jednotlivé vlády však budú pokračovať v zavádzaní vlastných obmedzení, ako sú karantény a povinné testovanie pri vstupe na územie ich krajiny, keď ľudia prídu z oranžových a červených zón.

Rada Európskej únie sa v tejto súvislosti vyjadrila, že by členské štáty nemali brániť vo vstupe ľudí cestujúcich z iných krajín EÚ a vyzvala ich, aby „rešpektovali rozdiely epidemiologických situácií oranžových a červených zón a konali primerane“, ak sa rozhodnú zaviesť obmedzenia.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Krajiny EÚ sa tiež dohodli, že svojim susedom včas poskytnú informácie o nových obmedzeniach, ak to bude možné tak 48 hodín vopred, a vyvinú harmonizovaný formulár na vyhľadanie cestujúcich vo všetkých dopravných prostriedkoch.

Usmernenia nie sú právne záväzné, upozorňuje agentúra AP s tým, že kontroly na hraniciach a zdravotnícke záležitosti sú stále zodpovednosťou jednotlivých vlád.

Viac k témam: Koronavírus, semafory
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia schválila spoločný pandemický semafor, dôležité budú tri kritériá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *