Home / EKONOMIKA / Veľká Británia môže vynikajúco prosperovať aj bez pobrexitovej dohody s EÚ, verí Johnson

Veľká Británia môže vynikajúco prosperovať aj bez pobrexitovej dohody s EÚ, verí Johnson

4.10.2020 (Webnoviny.sk) – Veľká Británia môže „vynikajúco prosperovať“ aj bez pobrexitovej dohody o voľnom obchode s Európskou úniou. Vyhlásil to v nedeľu britský premiér Boris Johnson. Deň predtým súhlasil s pokračovaním viaznucich rokovaní medzi Londýnom a Bruselom.

Pre spravodajský portál bbc.com Johnson uviedol, že verí v uzavretie dohody ešte predtým, ako v roku 2021 v krajine prestane platiť regulačný rámec európskej dvadsaťsedmičky. Únia si ale musí uvedomiť, že udržanie kontroly nad vlastnými zákonmi a reguláciami myslí jeho vláda veľmi vážne, zdôraznil premiér.

Veľká Británia úniu formálne opustila v januári. V zmysle dohody o brexite je ale do konca tohto roka väčšina unijných regulácií pre krajinu záväzná. Prechodné obdobie jedenásť mesiacov malo obom stranám poskytnúť čas na dohodu o budúcich obchodných vzťahoch. Po ukončení deviateho kola rokovaní však v piatok vyjednávači konštatovali, že prekážky na ceste k dohode stále existujú. Johnson a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová následne v sobotu vyzvali svojich zástupcov, aby „intenzívne pracovali“ na prekonaní rozdielov a zabezpečili pobrexitovú dohodu o voľnom obchode.

Viac k témam: Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľká Británia môže vynikajúco prosperovať aj bez pobrexitovej dohody s EÚ, verí Johnson © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *