Home / SVET / Arménsko a Azerbajdžan znovu intenzívne bojujú, karabašský líder hovorí o „poslednej bitke“

Arménsko a Azerbajdžan znovu intenzívne bojujú, karabašský líder hovorí o „poslednej bitke“

3.10.2020 (Webnoviny.sk) – Arménske a azerbajdžanské sily v sobotu znova intenzívne bojujú o región Náhorný Karabach. Informuje o tom agentúra AFP.

Hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany Šušan Stepanjanová informovala, že separatistické sily podporované Jerevanom odrazili „masívny útok“ Azerbajdžanu a spustili protiofenzívu.

Azerbajdžan dobyl nové základne

Hovorca karabašskej armády Suren Sarumjan uviedol, že azerbajdžanské sily použili letectvo, drony a tanky, ktoré sa stretli s „hrdinským odporom“ separatistických bojovníkov.

Karabašský separatistický líder Arajik Harutjunjan povedal, že sa odohráva „posledná bitka“ s azerbajdžanskými silami. „Národ a vlasť sú ohrozené. Nastal čas, aby sa celý národ stal mocnou armádou,“ povedal novinárom, než sa pridal k jednotkám na bojisku.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany zase vyhlásilo, že jeho sily v Karabachu „dobyli nové základne a vyčistili územie od nepriateľských vojakov„.

Boje pripravili o život aj civilistov

Najnovšia séria konfliktov medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa začala v nedeľu ráno, pričom každá strana pripisuje zodpovednosť za ne tej druhej. Boje si vyžiadali už takmer 200 mŕtvych, z toho viac ako 30 civilistov.

Náhorný Karabach obývajú etnickí Arméni a Azerbajdžan stratil kontrolu nad oblasťou vo vojne začiatkom 90. rokov. Táto enkláva však zostáva medzinárodne uznávaná ako súčasť Azerbajdžanu. Obe strany majú vysokú vojenskú prítomnosť pri demilitarizovanej zóne, ktorá región oddeľuje od zvyšku Azerbajdžanu. Desaťročia trvajúci konflikt si vyžiadal už približne 30-tisíc obetí. Azerbajdžan v tejto oblasti výrazne podporuje Turecko, keďže s Arménskom má historicky zlé vzťahy. Arménsko má zas v konflikte podporu Ruska

Viac k témam: Náhorný Karabach
Zdroj: Webnoviny.sk – Arménsko a Azerbajdžan znovu intenzívne bojujú, karabašský líder hovorí o „poslednej bitke“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, Šimečka podľa Fica otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *