Home / EKONOMIKA / Byrokratická záťaž malých podnikateľov sa znížila len mierne, stále presahuje dvesto hodín

Byrokratická záťaž malých podnikateľov sa znížila len mierne, stále presahuje dvesto hodín

3.10.2020 (Webnoviny.sk) – Byrokratická časová záťaž malého podnikateľa dosiahla v roku 2020 na Slovensku 217 hodín. Oproti vlaňajšej hodnote 221 hodín to teda predstavuje mierne zlepšenie. Vyplýva to z výsledku Byrokratického indexu, ktorý každoročne pri príležitosti Medzinárodného dňa byrokracie zverejňuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

Byrokracia spojená so zamestnávaním si podľa indexu vyžaduje 39 % z celkového uvedeného času, prevádzka podniku 47 %, legislatívne zmeny 5 % a iné dôvody spotrebujú 9 % času.

Dôležité zákony sa často menia

„Pri detailnom pohľade vidíme hlavne vysoké časové náklady firemných daní, administrácie miezd, ale aj odpadov,“ konštatuje inštitút.

Index pritom pozitívne ovplyvnili drobné zmeny ohľadom elektronizácie a zrušenia niektorých dokumentov, naopak, negatívne najmä časté zmeny dôležitých zákonov.

Ako ďalej konštatuje INESS, pre slovenských podnikateľov vzniklo v nedávnej minulosti niekoľko antibyrokratických balíčkov a hoci je ich prínos pozitívny, dopady sú malé.

Razantné zlepšenia si totiž podľa inštitútu vyžadujú razantné zmeny fungovania mnohých úradov.

K indexu sa pridalo päť krajín

Byrokratický index kvantifikuje byrokratickú záťaž malého modelového podnikateľského subjektu.

Jednotlivé úkony majú priradenú časovú záťaž a jej súčet tvorí hodnotu Byrokratického indexu. V roku 2020 sa k Byrokratickému indexu pridalo päť partnerských krajín.

Na prvom mieste sa s najmenšou byrokratickou záťažou umiestnilo Severné Macedónsko so 154 hodinami, na chvoste Španielsko s 369 hodinami.

Viac k témam: byrokracia, Byrokratický index, podnikanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Byrokratická záťaž malých podnikateľov sa znížila len mierne, stále presahuje dvesto hodín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *