Home / SVET / V Madride začnú platiť drastické obmedzenia, vláda schválila aj čiastočnú uzáveru mesta

V Madride začnú platiť drastické obmedzenia, vláda schválila aj čiastočnú uzáveru mesta

1.10.2020 (Webnoviny.sk) – Španielska vláda vo štvrtok zverejnila dekrét o rozšírení drastických obmedzení v celom hlavnom meste. Napriek odporu madridských regionálnych orgánov do 48 hodín vstúpia do platnosti čiastočné opatrenia na obmedzenie pohybu obyvateľstva.

Madrid ako ohnisko nákazy

Vláda premiéra Pedra Sáncheza po niekoľkodňovej stagnácii v súvislosti s prijatím nariadení uviedla, že sa s väčšinou španielskych regiónov dohodla na zavedení prísnych obmedzení v oblastiach, kde sa koronavírus šíri rýchlym tempom.

V Madride, najmohutnejšom ohnisku koronavírusu v Európe, momentálne evidujú mieru infikovanosti na úrovni 780 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Pre porovnanie, zvyšku Španielska patrí hodnota 300 nakazených na 100-tisíc osôb, čo je beztak najvyššie číslo v celej Európskej únii.

Najviac infikovaných v Európskej Únii

Od chvíle, ako sa 21. júna skončil celonárodný núdzový stav, zodpovednosť za verejné zdravotníctvo a zvládanie pandémie má v rukách 17 španielskych autonómnych oblastí. Podľa dekrétu je spomenutá dohoda „záväzná“ pre všetky regióny, čo umožňuje aj zavedenie tvrdých obmedzení v Madride, kde žije 3,2 milióna ľudí, a ďalších deviatich mestách.

Španielsko v súčasnosti bojuje proti druhej vlne pandémie koronavírusu, ktorý dosiaľ v krajine usmrtil viac ako 31-tisíc ľudí a nakazil takmer 760-tisíc osôb, čo predstavuje najvyššiu mieru infikovanosti v Európskej únii.

Viac k témam: dekréty, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – V Madride začnú platiť drastické obmedzenia, vláda schválila aj čiastočnú uzáveru mesta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *