Home / SVET / Orbán nezniesol kritiku svojej vlády, eurokomisárku Jourovú vyzval na rezignáciu

Orbán nezniesol kritiku svojej vlády, eurokomisárku Jourovú vyzval na rezignáciu

29.9.2020 (Webnoviny.sk) – Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval na rezignáciu podpredsedníčky Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej po tom, čo skritizovala jeho vládu. V liste predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej zároveň oznámil, že pozastavuje politické kontakty s Jourovou.

Orbán reagoval na rozhovor Jourovej s nemeckým spravodajským magazínom Der Spiegel z minulého týždňa. „Pán Orbán rád hovorí, že buduje neliberálnu demokraciu. Povedala by som, že buduje chorú demokraciu,“ vyjadrila sa vtedy eurokomisárka.

Predseda maďarskej vlády v liste uviedol, že vyjadrenia Jourovej boli „v rozpore s úlohou Komisie ako neutrálnej a objektívnej inštitúcie“, čo vyplýva z Lisabonskej zmluvy. Tiež podľa neho boli „do očí bijúcim porušením zásad lojálnej spolupráce“, ktoré bráni „akémukoľvek budúcemu dialógu“ medzi Maďarskom a Jourovou. Preto kým Jourová neskončí vo funkcii, maďarská vláda zastavuje všetky bilaterálne politické kontakty s ňou.

Najnovší spor Orbána s Bruselom prichádza iba dva dni pred summitom lídrov Európskej únie.

Viac k témam: kritika vlády
Zdroj: Webnoviny.sk – Orbán nezniesol kritiku svojej vlády, eurokomisárku Jourovú vyzval na rezignáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *