Home / SVET / Švajčiari nesúhlasia s návrhom nacionalistickej strany na obmedzenie počtu občanov EÚ pracujúcich v krajine

Švajčiari nesúhlasia s návrhom nacionalistickej strany na obmedzenie počtu občanov EÚ pracujúcich v krajine

27.9.2020 (Webnoviny.sk) – Obyvatelia Švajčiarska v nedeľňajšom referende výraznou väčšinou odmietli návrh nacionalistickej Švajčiarskej ľudovej strany na obmedzenie počtu občanov Európskej únie, ktorí môžu žiť a pracovať v ich krajine.

Rozhlasová a televízna spoločnosť informovala, že podľa čiastočného zrátania hlasov návrh odmietlo 61,3 percenta voličov a súhlas s ním vyslovilo 38,7 percenta hlasujúcich.

Vláda varovala, že ak návrh v referende prejde, znamenalo by to ďalšie napätie v širokých a lukratívnych vzťahoch Švajčiarska s EÚ. Mohlo by to viesť aj k recipročnému znevýhodneniu švajčiarskych občanov, ak by chceli žiť a pracovať v EÚ. V alpskej krajine žije zhruba 1,4 milióna občanov EÚ a približne 500-tisíc Švajčiarov žije v štátoch EÚ.

V podobnom referende v roku 2014 Švajčiari tesne odhlasovali obmedzenia pre občanov EÚ. Zákonodarcovia však odmietli úplne implementovať výsledky referenda, čo Švajčiarsku ľudovú stranu viedlo k opätovnému presadeniu referenda v tomto roku.

Viac k témam: referendum
Zdroj: Webnoviny.sk – Švajčiari nesúhlasia s návrhom nacionalistickej strany na obmedzenie počtu občanov EÚ pracujúcich v krajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europarlament vyzýva na rázny boj proti ruským zásahom, zdôrazňujú to aj pre nadchádzajúce eurovoľby

Ruské zasahovanie odsudzujú aj slovenskí europoslanci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *