Home / EKONOMIKA / Vláda chce vybrať viac na daniach od ľudí, ktorí majú nižšie príjmy, tvrdí Beblavý

Vláda chce vybrať viac na daniach od ľudí, ktorí majú nižšie príjmy, tvrdí Beblavý

BRATISLAVA 6. decembra (WebNoviny.sk) – Návrh novely zákona o dani z príjmov je silnou správou tejto vlády, že chce stále viac brať ľuďom, a to najmä tým s nižšími príjmami. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý.

Ako uviedol v rozprave k návrhu novely, daňový systém na Slovensku je nastavený tak, že v dobrých časoch, pri poklese nezamestnanosti a raste príjmov, do rozpočtu tečie na daniach a odvodoch omnoho viac peňazí.

Odporúčame:
Odborári súhlasia s nočnými príplatkami a odmietajú návrh Podnikateľskej aliancie Slovenska

Môže za to nezvyšovanie nezdaniteľného minima, čo aj pri nezmenených daňových sadzbách a pri raste príjmov znamená, že ľudia odvádzajú do rozpočtu väčšiu časť svojich príjmov. „Je to daňový hyperautomat, ktorý berie čoraz viac a viac,“ tvrdí Beblavý.

Zmena v podpore hypoték pre mladých

Budúci rok tak podľa neho vláda počíta, že do rozpočtu pritečie na daniach a odvodoch až o 800 mil. eur viac. „Namiesto toho, aby vláda prišla s návrhmi, ktoré by ľuďom s nízkymi príjmami uľavili, tak nič z toho nevykonáva. Namiesto toho prichádza buď s návrhmi smiešnymi, ako sú úľavy pre kúpeľnú starostlivosť, ktoré sú v takom rozsahu, že pre normálneho človeka neznamenajú prakticky nič, alebo prichádza s návrhmi, ktoré ľuďom peniaze berú,“ tvrdí poslanec.

Ako príklad uviedol zmenu v podpore hypoték pre mladých. Hoci minister pri schvaľovaní tohto návrhu hovoril, že mladých na hypotékach na ničom neukrátia, ukazuje sa, že po novom zaplatia za hypotéku s podporou viac.

Odlievanie ziskov zo Slovenska

Návrh novely má však podľa Beblavého aj dobré ustanovenia. Hovoril o bodoch, ktoré majú schránkovým firmám či vlastníkom firiem v zahraničí sťažiť odlievanie ziskov zo Slovenska. Napriek tomu zákon ako celok podporiť nemieni.

Odporúčame:
Navrhované zvýšenie príplatkov je pre zamestnávateľov absolútne neakceptovateľné

„Nemôžeme podporiť takúto novelu, ktorá namiesto toho, aby oslabila daňovo odvodový automat a jeho neustále zvyšovanie daňového zaťaženia najmä pre nízko a strednozarábajúcich ľudí, tak ho zvyšuje,“ dodal.

Parlament pokračuje v rokovaní o novele zákona o dani z príjmov a ďalšími návrhmi z dielne rezortu financií. Na programe je aj rokovanie o návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky a štátnom rozpočte na budúci rok.

 

Viac k témam: dane, hypotéky pre mladých, Miroslav Beblavý
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda chce vybrať viac na daniach od ľudí, ktorí majú nižšie príjmy, tvrdí Beblavý © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Finstat si posvietil na zdravie firiem podnikajúcich na Slovensku, až siedmim percentám z nich hrozí úpadok

Najviac ohrozené sú firmy v oblasti cestovného ruchu a gastra, najmenej tie zo zdravotníctva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *