Home / SLOVENSKO / Čaputová: Za užitie alebo držanie marihuany pre osobnú potrebu by nemuselo hneď hroziť väzenie

Čaputová: Za užitie alebo držanie marihuany pre osobnú potrebu by nemuselo hneď hroziť väzenie

25.9.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová by uvítala otvorenie otázky primeranosti trestov za užitie marihuany. Stanovisko hlavy štátu poskytol agentúre SITA jej hovorca Martin Strižinec.

Čaputová si myslí, že výsledkom aktuálnej právnej úpravy je množstvo prípadov, keď dĺžka trestu nezodpovedá spoločenskej nebezpečnosti daného skutku.

Prísne pri predaji a distribúcii

„Sú to prípady konkrétnych ľudí, ktorí pre nerozvážnosť strávia významnú časť svojho života vo väzení,“ dodala prezidentka. Ako však spresnila, prísne treba postupovať pri osobách, ktoré sú odsúdené za predaj a distribúciu drog.

Prezidentka by uvítala právnu úpravu, ktorá by užitie alebo držanie marihuany pre osobnú spotrebu hneď netrestala odňatím slobody, ale posilňovala by aspekt prevencie a odbornej pomoci.

„Naším cieľom by malo byť týmto ľuďom pomôcť z ich situácie von a nie uvrhnúť ich ešte do väčších problémov,“ uzavrela.

Odpustená časť trestu

Prezidentka Zuzana Čaputová minulý týždeň odpustila časť trestu 28-ročnému mužovi, ktorý bol dvakrát odsúdený za držanie a konzumáciu marihuany.

Muž bol odsúdený na 10 rokov a päť mesiacov odňatia slobody a viac ako polovicu trestu si už odpykal. Hlava štátu pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval.

Viac k témam: dekriminalizácia marihuany, marihuana
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová: Za užitie alebo držanie marihuany pre osobnú potrebu by nemuselo hneď hroziť väzenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *