Home / SVET / Oponenti Lukašenka mali spáchať stovky trestných činov, Bielorusko drží takmer 70 politických väzňov

Oponenti Lukašenka mali spáchať stovky trestných činov, Bielorusko drží takmer 70 politických väzňov

23.9.2020 (Webnoviny.sk) – Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna informovala, že počas doterajších vyše šiestich týždňov demonštrácií proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi zaznamenala viac ako 250 trestných činov proti politickým oponentom, aktivistom a protestujúcim.

Mnohí čelia obvineniam z podnecovania hromadných nepokojov alebo účasti na nich či z odporu voči bezpečnostným zložkám. Desiatky ľudí podľa Viasny vyšetrovali už na začiatku volebnej kampane.

„Rozsah represií v Bielorusku núti obhajcov ľudských práv požiadať o pomoc medzinárodné organizácie, ktorých záväzky síce Minsk akceptoval, no hrubo ich porušuje,“ povedal šéf Viasny Aleš Beľackij. Spomenutá inštitúcia v súvislosti so situáciou v Bielorusku informovala o dovedna 68 politických väzňoch.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Protesty v Bielorusku trvajú od 9. augusta, keď Lukašenko v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov. Demonštranti však uvedené číslo považujú za zmanipulované a demonštráciami sa dožadujú zmeny. Lukašenko vládne v Bielorusku od roku 1994 a protestujúcich nazval „bábkami Západu“.

Viac k témam: politický väzeň, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Oponenti Lukašenka mali spáchať stovky trestných činov, Bielorusko drží takmer 70 politických väzňov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *