Home / SLOVENSKO / Gavalec je kandidátom na sudcu Európskej únie, jeho nominácia prešla súdnou radou

Gavalec je kandidátom na sudcu Európskej únie, jeho nominácia prešla súdnou radou

21.9.2020 (Webnoviny.sk) – Súdna rada Slovenskej republiky na pondelkovom verejnom zasadnutí zvolila Miroslava Gavalca za kandidáta na sudcu Súdneho dvora Európskej únie. Gavalec bol jediným kandidátom na tento post a navrhli ho členovia rady Juraj Kliment a Elena Berthotyová.

V súčasnosti pôsobí ako sudca v správnom kolégiu Najvyššieho súdu SR. Gavalec mal pred radou 20-minútovú prezentáciu a následne čelil otázkam členov súdnej rady.

Tá ho posunula na schválenie vláde SR. Sudcom Súdneho dvora EÚ za Slovenskú republiku je v súčasnosti Daniel Šváby, ktorému sa funkčné obdobie končí v októbri 2021.

Súdny dvor Európskej únie vykladá právne predpisy Únie tak, aby ich uplatňovali rovnako vo všetkých krajinách EÚ. Tiež urovnáva právne spory medzi vnútroštátnymi vládami a inštitúciami EÚ.

Za určitých okolností ho môžu takisto využiť jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie v prípade, že chcú podniknúť právne kroky proti inštitúcii EÚ, ak majú pocit, že nejakým spôsobom porušila ich práva.

Viac k témam: sudca
Zdroj: Webnoviny.sk – Gavalec je kandidátom na sudcu Európskej únie, jeho nominácia prešla súdnou radou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *