Home / EKONOMIKA / Krajniak chce meniť zákon o tripartite, odborári majú stratiť monopol

Krajniak chce meniť zákon o tripartite, odborári majú stratiť monopol

18.9.2020 (Webnoviny.sk) – Zamestnancov aj zamestnávateľov by mali v tripartite zastupovať najmenej po tri subjekty. Ak ďalšie subjekty nespĺňajú súčasné kritérium na členstvo v Hospodárskej a sociálnej rade SR (HSR), ďalší zástupca zamestnancov alebo zamestnávateľov sa doplní do tripartity podľa veľkosti subjektov. Po vstupe do rady bude miesto takého člena garantované na 12 mesiacov.

Ak sa po roku garantovaného členstva iné subjekty budú domnievať, že majú väčšiu reprezentatívnosť ako niektorý člen tripartity, budú môcť požiadať o vstup do HSR. V prípade sporu o členstvo v tripartite rozhodne rozhodca.

Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, ktorým sa má zmeniť aj zákon o tripartite. Legislatívny návrh, ktorý ministerstvo práce a sociálnych vecí predložilo do pripomienkového konania, by mal byť účinný od 1. marca budúceho roka.

Rada sa doplní o ďalších členov

Rezort práce a sociálnych vecí navrhuje stanoviť prechodné ustanovenie, akým spôsobom sa doplní rada o ďalších členov, ak by počet členov bol nižší ako zákonom ustanovený po nadobudnutí účinnosti zákona.

„S cieľom dať príležitosť všetkým sa ustanovuje „časové okno“ od 1. marca 2021 do 30. apríla 2021,“ uviedlo ministerstvo práce. Novela zákona o tripartite má tiež spresniť okruh osôb, ktoré môžu zastupovať vládu na zasadnutí rady, a ktoré sa započítavajú pre účely uznášaniaschopnosti rady.

Moderné odbory Volkswagen majú záujem o miesto v tripartite, ak to umožní pripravovaná novela zákona o tripartite. Na minulotýždňovej tlačovej besede to povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Ako ďalej uviedol, bol by rád, keby zamestnancov v Hospodárskej a sociálnej rade zastupovali aspoň tri odborové organizácie.

„Veľmi si vážim, keď niekto zastupuje práva zamestnancov a svojich členov takým rešpektovaniahodným spôsobom,“ povedal minister na piatkovej tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi Moderných odborov Volkswagen.

Zamestnávatelia majú štyroch zástupcov

Zámer meniť zákon o tripartite predstavil minister práce Milan Krajniak po augustovom rokovaní tripartity. Reagoval tak na neústupčivý prístup predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) pri rokovaniach o minimálnej mzde. Predstavitelia KOZ opustili augustové rokovanie tripartity a prerušili sociálny dialóg.

Ako vtedy na brífingu uviedol prezident KOZ Marián Magdoško, reagovali tým na konanie ministra Krajniaka, ktorý pozval na individuálne rokovania len zástupcov zamestnávateľov.

Zamestnávateľov v Hospodárskej a sociálnej rade SR v súčasnosti zastupujú štyri organizácie, a to Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Asociácia priemyselných zväzov a Združenie miest a obcí Slovenska. Záujmy zamestnancov obhajuje len Konfederácia odborových zväzov SR.

Viac k témam: minister práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajniak chce meniť zákon o tripartite, odborári majú stratiť monopol © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *