Home / SVET / Americký prezident Trump oznámil Palestínčanom, že uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

Americký prezident Trump oznámil Palestínčanom, že uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

JERUZALEM 5. decembra (WebNoviny.sk) – Americká administratíva sa naozaj chystá presunúť americké veľvyslanectvo v Izraeli do Jeruzalema, čím fakticky uzná Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu.

Odporúčame:
Turecko a Palestína sa vyhrážajú Trumpovi, ak uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

Podľa správy, ktorú pred malou chvíľou vydala palestínska tlačová agentúra WAFA, americký prezident Donald Trump o tom informoval v utorňajšom telefonickom rozhovore už aj palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Ten sa podľa WAFA pokúšal Trumpa pred týmto krokom ešte vystríhať a povedal mu, že ak to Američania naozaj urobia, ohrozia tým bezpečnosť a stabilitu Blízkeho východu, ale aj celého sveta.

Prípadný presun amerického veľvyslanectva v Izraeli do Jeruzalema je mimoriadne citlivou otázkou a všetci predchádzajúci americkí prezidenti sa takémuto kroku vyhýbali. Hlavné mesto svojho budúceho štátu chcú mať totiž z Jeruzalema Palestínčania, čo by prestalo byť reálne, keby medzinárodné spoločenstvo uznalo Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Židovský štát obsadil východný Jeruzalem vo vojne v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však izraelskú kontrolu nad zabratými územiami neuznáva.

Viac k témam: Donald Trump, Izreal, Jeruzalem, Palestína
Zdroj: Webnoviny.sk – Americký prezident Trump oznámil Palestínčanom, že uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico odletel do Poľska, stretne sa s von der Leyenovou a premiérmi krajín zasiahnutých povodňami (video)

Povodne si v stredoeurópskom regióne vyžiadali životy viac ako 20 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *