Home / SLOVENSKO / Najvyšší súd odmietol dovolanie Pachingera známeho z kauzy skrachovaných nebankoviek

Najvyšší súd odmietol dovolanie Pachingera známeho z kauzy skrachovaných nebankoviek

10.9.2020 (Webnoviny.sk) – Senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) na neverejnom zasadnutí v pondelok 7. septembra odmietol dovolanie obvineného Patrika Pachingera. Podľa senátu je zrejmé, že dôvody dovolania nie sú splnené. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Pachinger bol odsúdený v kauze skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest.

Dovolanie predložil Pachinger najvyššiemu súdu 30. augusta 2018. Podľa súdu bola dĺžka súdneho konania adekvátna, pre rozsiahlosti spisového materiálu v počte 73 zväzkov, ktoré musel naštudovať každý z piatich členov senátu.

„Zároveň musel senát naštudovať dovolanie a doplnenia dovolania zo strany obvineného v rozsahu 80 strán a vyrovnať sa s mnohými podaniami zo strany obvineného. V rámci dĺžky súdneho konania je potrebné zohľadniť aj fakt, že predmetný spis bol podkladom aj pre rozhodnutie v trestnej veci Jozefa M. v odvolacom konaní, ktoré má pred konaním dovolacím prednosť,“ uzavrel v stanovisku súd.

Pachingera v stredu 9. septembra prepustili z výkonu trestu. Špecializovaný trestný súd ho odsúdil v roku 2015 na sedem rokov väzenia v kauze skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest.

Najvyšší súd neskôr v roku 2018 potvrdil tieto rozsudky. Podľa rozsudku Pachinger spolu s ďalšími vytváral falošné pohľadávky voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili im škodu 448 miliónov slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún.

Viac k témam: skrachované nebankové spoločnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd odmietol dovolanie Pachingera známeho z kauzy skrachovaných nebankoviek © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko podľa Galka dostáva len filtrované informácie od tajných služieb, Gašpar to označil za hoax (video)

Poslanec Gašpar chce všetkých ubezpečiť, že nie sme odstrčení niekde bokom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *