Home / SLOVENSKO / Pachinger z kauzy nebankoviek je na slobode, ale podal dovolanie a kritizuje aj dvoch členov senátu

Pachinger z kauzy nebankoviek je na slobode, ale podal dovolanie a kritizuje aj dvoch členov senátu

9.9.2020 (Webnoviny.sk) – Patrika Pachingera, známeho z kauzy skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest, v stredu prepustili z výkonu trestu. Najvyšší súd Slovenskej republiky ho v roku 2018 odsúdil na sedem rokov väzenia.

V minulosti bol takmer päť rokov vo väzbe, tá sa mu však zarátala do trestu. V súčasnosti je obžalovaný z podvodu, pri ktorom mal údajne spôsobiť škodu za viac ako 840-tisíc eur.

Pachinger po prepustení pre novinárov povedal, že kauza ešte neskončila. „Dovolanie (na Najvyšší súd SR, pozn. SITA) je už podané zhruba dva až dva a pol roka. Doteraz sa neurobil ani jeden úkon. Dokonca som osobne presvedčený, že dvaja z piatich členov senátu tam nemajú čo robiť, pretože o podobne veci v tejto kauze už rozhodovali,“ uviedol pred ústavom na výkon trestu v Bratislave. V prípade boli podľa neho porušené jeho ľudské práva.

Kauza skrachovaných nebankoviek

Špecializovaný trestný súd odsúdil v roku 2015 Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Majského na deväť rokov väzenia v súvislosti s kauzou skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest. Najvyšší súd neskôr potvrdil tieto rozsudky. Brtvu už podmienečne prepustili z výkonu trestu.

Podľa rozsudku Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún.

Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Majský, ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Brtva a Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Majského, Brtvu a Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

Viac k témam: skrachované nebankové spoločnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Pachinger z kauzy nebankoviek je na slobode, ale podal dovolanie a kritizuje aj dvoch členov senátu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *