Home / SVET / Turecko a Palestína sa vyhrážajú Trumpovi, ak uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

Turecko a Palestína sa vyhrážajú Trumpovi, ak uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

JERUZALEM 5. decembra (WebNoviny.sk) — Turecko a Palestínčania v utorok varovali pred odvetnými diplomatickými krokmi, pokiaľ americký prezident Donald Trump uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v parlamente povedal, že pre jeho krajinu by to bolo prekročenie „červenej línie“ a reagovali by „prerušením diplomatických vzťahov s Izraelom“.

Blízky spolupracovník palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása zas varoval, že palestínska samospráva preruší kontakty so Spojenými štátmi. Americkí predstavitelia tvrdia, že prezident Trump by mohol uznať Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu ešte tento týždeň.

Odporúčame:
Trumpovo uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela môže vyvolať hnev v arabskom a moslimskom svete

Palestínčania chcú mať z okupovaného východného Jeruzalema hlavné mesto svojho budúceho štátu, Izrael však svoje hlavné mesto považuje za „večné a nedeliteľné“. Židovský štát obsadil východný Jeruzalem po vojne v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však izraelskú kontrolu nad zabratých územiami neuznáva.

Viac k témam: Donald Trump, Izrael, Jeruzalem, Palestína, Turecko, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecko a Palestína sa vyhrážajú Trumpovi, ak uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chystáte sa na letnú dovolenku? Zistite, čo sa nesmie nachádzať v príručnej batožine

Letisko M. R. Štefánika upozornilo, že veci, ktoré cestujúci nemôže mať v príručnej batožine, si už následne nemožno vyzdvihnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *