Home / EKONOMIKA / Sulík by chcel peniaze z fondu obnovy EÚ použiť na reformu odvodov a sociálnych dávok

Sulík by chcel peniaze z fondu obnovy EÚ použiť na reformu odvodov a sociálnych dávok

7.9.2020 (Webnoviny.sk) – Peniaze z fondu obnovy Európskej únie by mali na Slovensku smerovať do výstavby optickej siete, kanalizácie v obciach, do zhodnocovania odpadu či do zásadnej reformy odvodov a sociálnych dávok.

Minister hospodárstva Richard Sulík si vie predstaviť, že by sa prostriedky z fondu taktiež použili na cestnú a železničnú infraštruktúru, na reformu verejnej správy a na prechod na bezuhlíkovú ekonomiku.

Veľké projekty

„V súvislosti s takzvaným národným plánom obnovy, ktorého návrh musí vláda vypracovať do 15. októbra, považuje vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík za dôležité, aby obsahoval aj veľké projekty, do ktorých sa zapojí celá krajina,“ uviedlo pre agentúru SITA ministerstvo hospodárstva.

Peniaze z EÚ môžu podľa ministra Sulíka výrazne pomôcť Slovensku v ťažkých pokoronových časoch. „Musia byť VšAK využité naozaj efektívne, zmysluplne a pri ich čerpaní musí zohrávať dôležitú úlohu odbornosť a nulová tolerancia korupcie,“ zdôraznilo ministerstvo.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Rozhodnutie, na čo chce Slovensko financie použiť, padne po dohode koaličných partnerov. „Zároveň pripomíname, že v tejto chvíli ešte nie sú známe presné kritéria Európskej komisie na ich využitie, čo bude mať v konečnom dôsledku tiež vplyv na výber projektov,“ konštatoval rezort hospodárstva.

Desiatky miliárd eur

Ministerstvo zdravotníctva SR sa k možným projektom nechcelo vyjadriť. „Gestorom prípravy plánu obnovy, ako aj tvorby samotného finálneho dokumentu je ministerstvo financií,“ odkázala agentúre SITA hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nepozná zatiaľ presnú sumu peňazí, ktorá má byť konkrétne určená pre agrorezort. „Vedenie ministerstva zbiera podnety, rokuje s odborníkmi a pripravuje projekty a reformy,“ uzavrelo ministerstvo pôdohospodárstva.

Slovensko by malo mať zo zdrojov Európskej únie v najbližších siedmich rokoch k dispozícii celkovo 34,1 miliardy eur. V rokoch 2021 až 2023 budeme môcť čerpať 7,5 miliardy eur cez Fond obnovy, sedemročný rozpočet na obdobie 2021 až 2027 počíta pre Slovensko so sumou 18,6 miliardy eur a k dispozícii budeme mať tiež 6,8 miliardy eur vo výhodných pôžičkách splatných do roku 2058.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, fond obnovy
Zdroj: Webnoviny.sk – Sulík by chcel peniaze z fondu obnovy EÚ použiť na reformu odvodov a sociálnych dávok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *