Home / SLOVENSKO / Súd v prípade skrachovaných nebankoviek vypočúval znalkyňu

Súd v prípade skrachovaných nebankoviek vypočúval znalkyňu

7.9.2020 (Webnoviny.sk) – Na Okresnom súde Bratislava I pokračovalo vypočúvanie znalkyne v prípade obžaloby Patrika P., ktorý podľa obžaloby v desiatich skutkoch v rokoch 2010 – 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákal finančné prostriedky v celkovej sume 959 750 eur.

Tie však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných, čím spôsobil škodu poškodeným za viac ako 840-tisíc eur. Súd na úvod pojednávania informoval, že trestný čin prekvalifikoval zo sprenevery na obzvlášť závažný zločin podvodu. Trestná sadza je v oboch prípadoch rovnaká.

Znalkyňa pracovala s podkladmi od vyšetrovateľa

Znalkyňa v posudku sumarizovala obraty na účtoch spoločnosti PP Capital ako aj na účtoch, ktoré s touto spoločnosťou súviseli. Právny zástupca Patrika P., Jaroslav Šášik, na pojednávaní poukazoval na to, že pri transakciách uvádzala znalkyňa aj subjekty, ktoré neboli v prípade poškodenými alebo so súdnym sporom nesúviseli.

Znalkyňa argumentovala tým, že vychádzala z podkladov, ktoré jej poskytol vyšetrovateľ a v čase, keď vytvárala posudok, nemohla vedieť, kto s danou vecou súvisí. Na otázku prokurátora odpovedala, že úlohou znalca nie je identifikovať a zisťovať, kto je poškodený v trestnom konaní.

Patrika P. by mali čoskoro prepustiť

Po obednej prestávke bude súd oboznamovať procesné strany s listinnými dôkazmi. Súdne pojednávanie bude pokračovať v utorok 8. septembra.

Patrik P. bol právoplatne odsúdený v kauze skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na sedem rokov väzenia. V stredu 9. septembra by mal byť prepustený z výkonu trestu.

Viac k témam: skrachované nebankové spoločnosti, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd v prípade skrachovaných nebankoviek vypočúval znalkyňu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vyššie štandardy bývania pre rómske komunity? Ficova vláda vyčlenila takmer šesť miliónov eur na usporiadanie vlastníctva 

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravil a vyhlásil výzvu v nadväznosti na programové obdobie 2014-2020.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *