Home / SVET / Agim Ceku bude vypočúvaný ako posledný z radu kosovských politikov a bývalých bojovníkov za nezávislosť 

Agim Ceku bude vypočúvaný ako posledný z radu kosovských politikov a bývalých bojovníkov za nezávislosť 

3.9.2020 (Webnoviny.sk) – Veliteľ kosovskej povstaleckej armády počas vojny Juhoslávii v rokoch 1998-1999 vo štvrtok uviedol, že ho predvolali prokurátori Osobitného súdu pre Kosovo (KSC) v holandskom Haagu.

Agim Ceku (59), bývalý premiér (2006-2008), pre médiá povedal, že ho 28. septembra vypočujú ako „podozrivého“. Súd funguje podľa kosovských zákonov a zaoberá sa vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti, ktorých sa dopúšťali členovia Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK).

Ceku je posledný z radu popredných kosovských politikov a bývalých bojovníkov za nezávislosť predvolaných súdom, ktorý dosiaľ vypočul stovky Albáncov.

KSC koncom júna obžaloval kosovského prezidenta Hashima Thaciho a deväť ďalších bývalých separatistických bojovníkov z celej škály zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov vrátane vrážd, ktorých sa údajne dopustili počas a po vojne za nezávislosť v rokoch 1998-1999. Medzi obžalovanými je aj Kadri Veseli, bývalý predseda parlamentu a líder opozičnej Demokratickej strany Kosova.

Viac k témam: Kosovská oslobodzovacia armáda, Vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Agim Ceku bude vypočúvaný ako posledný z radu kosovských politikov a bývalých bojovníkov za nezávislosť  © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *