Home / SVET / Študenti vyšli do ulíc protestovať proti Lukašenkovi, policajti niektorých zadržali (video)

Študenti vyšli do ulíc protestovať proti Lukašenkovi, policajti niektorých zadržali (video)

1.9.2020 (Webnoviny.sk) – Do ulíc bieloruského Minska v utorok vyšli proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi protestovať študenti, ktorí požadujú jeho rezignáciu. Niekoľko desiatok študentov usporiadalo demonštrácie pred svojimi univerzitami a pochodovalo centrom metropoly, ktorá je, rovnako ako ďalšie mestá, už štvrtým týždňom dejiskom masových protestov.

Zaistili najmenej 18 študentov

Podľa bieloruských médií polícia pokračovala so zadržiavaním účastníkov protestov a zaistila prinajmenšom 18 študentov. V utorok sa tiež začali pri viacerých veľkých bieloruských továrňach schádzať ľudia na podporu štrajkujúcich robotníkov, informuje agentúra AP.

Masívne demonštrácie vypukli po prezidentských voľbách z 9. augusta. Protestujúci v Bielorusku považujú výsledky volieb za zmanipulované, Alexander Lukašenko v nich podľa oficiálnych čísel získal 80 % voličských hlasov. Prvé dni demonštrácií sprevádzali násilné zákroky polície, ktorá rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a obuškami a zadržala takmer 7 000 ľudí. Stovky ľudí utrpeli zranenia a najmenej traja zomreli.

Vláda zakročila proti novinárom

Po tom, ako tvrdý zásah vyvolal medzinárodné pobúrenie, sa vláda začala vyhýbať takýmto zákrokom voči demonštrantom a protesty sa snaží ukončiť skôr vyhrážkami a selektívnym väznením aktivistov. Úrady zadržali viacero organizátorov štrajkov vo fabrikách a začali vyšetrovanie opozičnej Koordinačnej rady, ktorej cieľom je demokratický prechod moci v krajine, pričom dvoch jej členov odsúdili na 10-dní väzenia a viacero ďalších, vrátane laureátky Nobelovej ceny za literatúru Sveltany Alexijevičovej, predvolali na výsluch.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Bieloruská vláda takisto počas víkendu zakročila proti novinárom. Mnohým odobrali akreditácie a niekoľkých deportovali do Ruska.

Výsledky bieloruských volieb spochybňujú Európska únia (EÚ) či USA. EÚ plánuje zostaviť zoznam sankcií voči 20 predstaviteľom Bieloruska podozrivým z volebných podvodov a zásahu proti demonštrantom. V pondelok zase jej členské štáty v Pobaltí uvalili cestovné sankcie na 30 predstaviteľov krajiny, vrátane Lukašenka.

Viac k témam: prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Študenti vyšli do ulíc protestovať proti Lukašenkovi, policajti niektorých zadržali (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu, podnikli desiatky útokov na šiestich frontoch

Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *