Home / SLOVENSKO / Kollár predstavil laureátov ceny Jozefa Miloslava Hurbana, sú medzi nimi Budaj aj Krčméry

Kollár predstavil laureátov ceny Jozefa Miloslava Hurbana, sú medzi nimi Budaj aj Krčméry

31.8.2020 (Webnoviny.sk) – Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) udelí v utorok 1. septembra štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana piatim osobnostiam.

Medzi ocenenými je lekár Vladimír Krčméry. Bol v tíme odborníkov, ktorí sa podieľali na opatreniach pri zvládaní prvej vlny pandémie koronavírusu.

Ďalej sú to tribúni novembra 1989, herec a expolitik Milan Kňažko a súčasný minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Podľa Kollára dodnes neboli ocenení.

Gojdič zahynul mučeníckou smrťou

Cenu in memoriam dostane gréckokatolícky biskup Pavol Peter Gojdič. Ako informoval v tlačovej správe hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič, v tomto roku si celá gréckokatolícka cirkev pripomína 60. výročie od jeho mučeníckej smrti.

Gojdič bol začiatkom novembra 2001 vyhlásený na Námestí sv. Petra v Ríme za blahoslaveného. Jeho meno je tiež od roku 2008 vygravírované na Múre cti spravodlivých v Yad Vashem v Jeruzaleme. Ocenenie Spravodlivý medzi národmi získal za záchranu množstva židovských životov a bol tak vôbec prvým biskupom katolíckej cirkvi s týmto titulom.

Zákon o cene napadol Kiska

Piatym oceneným je Romi Cohn, bratislavský rodák, ktorý sa podľa Kollára aktívne zapojil do Slovenského národného povstania a neskôr po celom svete zachraňoval významné pamätníky.

Hurbanovu cenu v minulom volebnom období inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Zákon o cene Jozefa Miloslava Hurbana napadol na Ústavnom súde SR vtedajší prezident Andrej Kiska. Namietal, že štátne vyznamenania môže udeľovať iba hlava štátu. Ústavný súd vo februári 2020 rozhodol, že zákon nie je v rozpore s ústavou.

Viac k témam: štátna cena Jozefa Miloslava Hurbana
Zdroj: Webnoviny.sk – Kollár predstavil laureátov ceny Jozefa Miloslava Hurbana, sú medzi nimi Budaj aj Krčméry © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *