Home / SVET / Holandská vláda chce zatvoriť všetky norkové farmy v krajine, šíri sa v nich koronavírus

Holandská vláda chce zatvoriť všetky norkové farmy v krajine, šíri sa v nich koronavírus

28.8.2020 (Webnoviny.sk) – Holandská vláda chce do budúceho roka zatvoriť všetky norkové farmy v krajine v dôsledku narastajúceho počtu infekcií novým koronavírusom v týchto zariadeniach.

V piatok o tom informovali ministerstvá poľnohospodárstva a zdravotníctva. Vláda vyčlenila 150 miliónov eur na vyplatenie farmárov.

Možná nákaza od zvierat

Norky infikované vírusom našli od vypuknutia pandémie na 42 farmách v Holandsku a vláda tento rok uviedla, že je „pravdepodobné“, že sa dvaja zamestnanci nakazili od zvierat. Prípadom sa začali zaoberať aj výskumníci.

Všetky norky, približne milión jedincov, na nakazených farmách zabili a zaviedli striktné hygienické nariadenia s cieľom zastaviť šírenie vírusu.

„Je znepokojujúce, že aj napriek prísnym pravidlám nebolo možné získať kontrolu nad šírením vírusu v tomto sektore,“ vyjadril sa minister zdravotníctva Hugo de Jonge.

Štvrtý najväčší producent

Norkové farmy chceli zakázať v krajine do roku 2024, no najnovšie sa o to pokúsia do jari 2021, čo uvítali aj ochranári zvierat.

Holandsko je štvrtý najväčší producent cennej kožušiny na svete, a to po Dánsku, Číne a Poľsku. Infikované norky našli už aj na farmách v Španielsku a v americkom Utahu.

Viac k témam: Koronavírus, norkové farmy
Zdroj: Webnoviny.sk – Holandská vláda chce zatvoriť všetky norkové farmy v krajine, šíri sa v nich koronavírus © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *