Home / SVET / Kemping na Špicbergoch prepadol medveď biely, jeho útok neprežil jeden muž

Kemping na Špicbergoch prepadol medveď biely, jeho útok neprežil jeden muž

28.8.2020 (Webnoviny.sk) – Medveď biely v piatok zaútočil na súostroví Špicbergy (Svalbard) na kemping a zabil jedného muža. Informovali o tom tamojšie úrady s tým, že zviera následne zabili.

Zraneného previezli do nemocnice v meste Longyearbyen, kde ho lekári vyhlásili za mŕtveho. Obeť zatiaľ bližšie neidentifikovali a ranný útok v súčasnosti vyšetrujú. Nikto iný nie je zranený, no šesť ľudí hospitalizovali po tom, ako utrpeli šok.

Medveďa našli mŕtveho na neďalekom parkovisku pri letisku po tom, ako ho zastrelili svedkovia. Kancelária guvernéra na svojej webstránke uviedla, že medveď sa môže na súostroví objaviť hocikde a vyzvali ľudí „aby sa čo najviac snažili vyhýbať situáciám, ktoré môžu byť nebezpečné pre nich alebo pre medvede“. V arktickej oblasti žije zhruba 20 až 25-tisíc medveďov.

Návštevníkov, ktorí sa rozhodnú spať vonku, úrady varujú, že ľudia musia pri pohybe mimo obývané časti nosiť pri sebe strelnú zbraň.

Nórska stanica NRK uviedla, že muž je piatou obeťou medveďa bieleho od roku 1971. Predtým zabil medveď v roku 2001 tínedžera. V roku 2015 medveď biely vytiahol zo stanu českého turistu, ktorý bol členom šesťčlennej výpravy. Utrpel ľahké zranenia. Medveďa úrady vypátrali a zastrelili.

Viac k témam: medveď biely, smrť, turista, útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Kemping na Špicbergoch prepadol medveď biely, jeho útok neprežil jeden muž © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *