Home / SVET / Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje z funkcie, dohnali ho k tomu chronické zdravotné problémy

Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje z funkcie, dohnali ho k tomu chronické zdravotné problémy

28.8.2020 (Webnoviny.sk) – Japonský premiér Šinzó Abe zo zdravotných dôvodov odstúpi z funkcie. Informovali o tom zástupcovia jeho strany. Najdlhšie slúžiaci japonský predseda vlády sa tak údajne rozhodol, aby nespôsoboval problémy. Strana tiež ohlásila, že Abe sa ešte v piatok 28. augusta zúčastní na tlačovej konferencii.

Obavy o Abeho v súvislosti s chronickými zdravotnými problémami sa zintenzívnili po tom, ako tento mesiac dva týždne po sebe navštívil tokijskú nemocnicu pre nešpecifikované zdravotné kontroly.

Abe, ktorý pochádza z politickej rodiny, kráčal v šľapajach svojho starého otca, bývalého premiéra Nobusukeho Kišiho. V roku 2006 sa ako 52-ročný stal najmladším japonským predsedom vlády, no jeho prvý pokus v tejto funkcii sa skončil o rok neskôr pre zdravotné problémy. K moci sa vrátil v decembri 2012.

V pondelok sa stal najdlhšie slúžiacim premiérom v Japonsku z pohľadu po sebe nasledujúcich dní, keď prekonal rekord svojho prastrýka Eisaku Sata, ktorý bol v rokoch 1964 až 1972 premiérom 2 798 dní.

Abeho súčasné funkčné obdobie sa končí v septembri 2021 a podľa agentúry AP sa očakáva, že vo funkcii zostane, kým si strana nezvolí nového lídra a formálne ho neschváli parlament.

Viac k témam: rezignácia, zdravotné problémy
Zdroj: Webnoviny.sk – Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje z funkcie, dohnali ho k tomu chronické zdravotné problémy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *