Home / SLOVENSKO / Zbor väzenskej stráže pripravuje žalobu, rozhodnutie Rady ÚVO nepovažuje za právoplatné

Zbor väzenskej stráže pripravuje žalobu, rozhodnutie Rady ÚVO nepovažuje za právoplatné

27.8.2020 (Webnoviny.sk) – Podľa Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nie je rozhodnutie Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) právoplatné a zbor aktuálne pripravuje žalobu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

ZVJS tak reaguje na rozhodnutie ÚVO, ktorý rozhodol, že ďalšia verejná súťaž s účasťou Bonulu bola netransparentná.

Ide o zmluvu o vybudovaní bezpečnostného systému za viac ako 8,5 milióna eur, ktorú ZVJS uzavrel so spoločnosťou Vel Security v marci 2018. Táto spoločnosť bola v minulosti prepojená na druhého súťažiaceho – SBS Bonul.

Podmienky splnili traja záujemcovia

Kacvinská v reakcii na rozhodnutie ÚVO priblížila, že ZVJS vyhlásilo v roku 2017 zákazku v oblasti obrany a bezpečnosti na predmet „Vybudovanie integrovaného bezpečnostného systému“ postupom užšej súťaže. Ako ďalej uvádza, predmetná zákazka bola vyhlásená spôsobom bez obmedzenia počtu záujemcov, a neobsahovala ani požiadavku na konkrétny typ bezpečnostného systému, ktorým by došlo k obmedzeniu súťaže.

V prvej fáze výberu záujemcov predložili podľa hovorkyne žiadosti o účasť štyria záujemcovia, z ktorých traja splnili všetky podmienky účasti vo verejnom obstarávaní.

Štvrtý záujemca nepredložil požadované potvrdenie o priemyselnej bezpečnosti podnikateľa podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov pre oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami minimálne stupňa „Vyhradené“, a to dokonca ani po dodatočnom požiadaní o jeho doplnenie.

Ostatní traja záujemcovia boli vyzvaní na predloženie ponuky, pričom vyhodnotenie užšej súťaže prebehlo v plnom súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.

ZVJS pripravuje žalobu

Kacvinská dodala, že rozhodnutie Rady ÚVO nie je právoplatné a GR ZVJS aktuálne pripravuje žalobu.

Upozornila tiež, že pred začatím preskúmavania úkonov kontrolovaného zo strany ÚVO podrobne skúmal proces zadávania zákazky aj Protimonopolný úrad Slovenskej republiky, pričom nezistil pochybenia.

Viac k témam: firma Bonul, SBS Bonul
Zdroj: Webnoviny.sk – Zbor väzenskej stráže pripravuje žalobu, rozhodnutie Rady ÚVO nepovažuje za právoplatné © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gorenje prináša už 74 rokov jednoduchší život!

Jednoduchší, príjemnejší a menej komplikovaný život s každým výrobkom Gorenje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *