Home / SVET / Pence na zjazde republikánov obhajoval políciu, ale zabitých Afroameričanov nespomenul

Pence na zjazde republikánov obhajoval políciu, ale zabitých Afroameričanov nespomenul

27.8.2020 (Webnoviny.sk) – Americký viceprezident Mike Pence vo svojom príhovore počas tretieho dňa zjazdu republikánskej strany dôrazne obhajoval políciu, no vôbec nespomenul Afroameričanov, ktorých tento rok zabili policajti.

Protesty proti rasizmu a policajnému násiliu

Zatiaľ čo on rečnil, pokračovali pritom v krajine ďalšie protesty proti rasizmu a policajnému násiliu, ktoré vypukli po tom, ako v nedeľu policajti v Kenoshi od chrbta postrelili 29-ročného muža.

Pence tvrdil, že demokratickí lídri od pobrežia k pobrežiu dávajú voľnosť bezpráviu a rovnako, ako ďalší stredajší rečníci, opisoval mestá zničené násilnosťami a rabovaním, i keď protesty na väčšine miest boli prevažne pokojné.

Američania si podľa neho nemusia vyberať medzi tým, či podporia políciu alebo „budú stáť so svojimi afroamerickými susedmi“, aby zvýšili kvalitu života v mestách a zároveň zaútočil na demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena pre jeho vyjadrenie, že v krajine sú predsudky voči farebným ľuďom a funguje „systematický rasizmus“.

Nespomenul Blakea, Floyda ani Taylorovú

„Ťažká pravda je, že v Amerike Joea Bidena nebudete v bezpečí,“ varoval a vyzval na zastavenie násilností v Minneapolise, Portlande a Kenoshi.

Vo svojej 37-minútovej reči pritom ani raz priamo nespomenul Jacoba Blakea, ktorého v nedeľu postrelili policajti v Kenoshi, ani Georgea Floyda, Breonnu Taylorovú či ďalších, ktorí sa tento rok stali obeťami policajnej brutality, čo vyvolalo celonárodné protesty.

S blížiacimi sa voľbami je Trump pod rastúcim tlakom upraviť kampaň tak, aby pritiahol voličov, no republikáni stále nedokázali identifikovať konzistentný politický odkaz. Snažia sa však svojho kandidáta predstaviť ako pokojného a stabilného lídra.

Pence tiež obhajoval postup administratívy v súvislosti s pandémiou koronavírusu a v súvislosti s blížiacim sa hurikánom Laura vyjadril podporu obyvateľom Gulf Coast. Voličom sa prihovoril z baltimorskej pevnosti McHenry, kde sa v roku 1814 uskutočnila bitka, ktorá inšpirovala vznik americkej hymny.

Trump sa bez ohlásenia pridal k Penceovi

Prekvapením bola návšteva prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa tam bez ohlásenia pridal k Penceovi. Obaja spolu s manželkami potom pozdravili prítomných hostí, pričom agentúra AP upozornila, že mnohí z nich nerešpektovali sociálne rozostupy a Pencea dokonca videli niekomu podávať ruku.

Viacerí rečníci počas tretieho dňa zjazdu opakovali, že Trump znamená „zákon a poriadok“, zatiaľ čo zvolenie Bidena povedie k nárastu násilností a ich rozšírenie na predmestia, čo v sebe nesie rasistický podtón a zároveň podporuje snahy Trumpa získať na svoju stranu „ženy žijúce na predmestiach“.

Voličom sa prihovorila aj prezidentova nevesta Lara Trumpová a tiež viacerí predstavitelia Trumpovej administratívy, vrátane hovorkyne Kayleigh McEnanyovej či odchádzajúcej poradkyne Kellyanne Conwayovej.

Viac k témam: prezidentské voľby v USA, republikáni
Zdroj: Webnoviny.sk – Pence na zjazde republikánov obhajoval políciu, ale zabitých Afroameričanov nespomenul © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *