Home / SVET / Švédi stiahli svojich zamestnancov z veľvyslanectva v Pchjongjangu, diplomatická misia ale trvá

Švédi stiahli svojich zamestnancov z veľvyslanectva v Pchjongjangu, diplomatická misia ale trvá

18.8.2020 (Webnoviny.sk) – Švédski zamestnanci opustili veľvyslanectvo tejto krajiny v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Diplomatická misia v Pchjongjangu naďalej pokračuje, do práce však aktuálne chodí akurát domáci personál.

„Hlavným dôvodom je to, že sme dočasne premiestnili našich diplomatov, ktorí sú na dovolenke alebo sú súčasťou plánovanej rotácie,“ uviedol hovorca švédskeho ministerstva zahraničných vecí Anton Dahlquist a zdôraznil, že Švédsko ďalej udržiava diplomatické vzťahy s KĽDR.

Náročnejšia situácia

Dahlquist však pripustil, že situácia v krajine na severe Kórejského polostrova je pre diplomatov a medzinárodné organizácie čoraz náročnejšia.

Týka sa to predovšetkým cestovania, preberania diplomatických zásielok a čiastočne aj pre súčasnú pandémiu koronavírusu.

Zaviedli blokádu

KĽDR v reakcii na šíriace sa ochorenie COVID-19 zaviedla blokádu a uzavrela hranice s Čínou, jej hlavným spojencom a hospodárskym „záchranným kolesom“.

Švédsko má diplomatické vzťahy s KĽDR od roku 1973 a je jedna z mála západných krajín s veľvyslanectvom v Pchjongjangu. V rámci neho poskytuje napríklad konzulárne služby v KĽDR pre USA.

Viac k témam: diplomacia, veľvyslanectvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Švédi stiahli svojich zamestnancov z veľvyslanectva v Pchjongjangu, diplomatická misia ale trvá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *