Home / EKONOMIKA / Dopady pandémie na cestovný ruch sú rozdielne a pomoc bude treba selektovať, tvrdí Kollár

Dopady pandémie na cestovný ruch sú rozdielne a pomoc bude treba selektovať, tvrdí Kollár

18.8.2020 (Webnoviny.sk) – Aj keď pandémia ochorenia COVID-19 ovplyvnila celý cestovný ruch, dopady na podnikateľov v tejto sfére podnikania nie sú rovnaké. Po stretnutí s podnikateľmi v cestovnom ruchu v Trnave to povedal predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Kým Vysoké Tatry a ďalšie vychytené destinácie sú dnes plné turistov, mestské hotely v Bratislave alebo Trnave sú podľa predsedu parlamentu zatvorené alebo bez hostí.

Nepriaznivý dopad aj na dodávateľov

„Podnety od podnikateľov musíme vyhodnotiť a nastaviť určité formy pomoci, mali by sme však selektovať. Podnikatelia v horách, akvaparkoch alebo termálnych kúpaliskách sa teraz čiastočne nadýchnu, ale tí v mestách nie,“ povedal Kollár.

Zatvorené hotely alebo hotely bez hostí majú podľa neho zároveň nepriaznivý dopad aj na dodávateľov z oblasti poľnohospodárskej produkcie alebo rôznych služieb.

Sekcia cestovného ruchu na ministerstve dopravy podľa jej riaditeľa Radúza Dulu pripravila všetky podklady potrebné pre zníženie dane z pridanej hodnoty pre túto oblasť, ale konečné rozhodnutie bude na politikoch.

Pomoc selektovaná podľa tržieb

Takisto pripravila schému štátnej pomoci pre cestovný ruch a projekt príspevku na rekreáciu. Pomoc by mala byť podľa Dulu selektovaná podľa tržieb, tak, aby najväčšiu podporu dostali tie subjekty, ktoré mali aj najväčšie výpadky v tržbách.

Koronakríza podľa majiteľa jedného z trnavských hotelov Petra Cáka najviac zasiahla práve mestské hotely. Vypadla im biznis klientela, niektoré preto zatvorili a ďalšie bojujú o prežitie.

Trnava je navyše destinácia, do ktorej turisti prídu zvyčajne len na jeden deň a neprenocujú tam. Jeho hotel prepustil tretinu zamestnancov, počet hostí však stúpa len veľmi pomaly. Okrem toho niektorí rušia rezervácie z obavy pred druhou vlnou pandémie.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, turizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Dopady pandémie na cestovný ruch sú rozdielne a pomoc bude treba selektovať, tvrdí Kollár © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *