Home / SLOVENSKO / Matovič sa pustil do SaS, návrh na odluku cirkví od štátu považuje za prvoplánový marketing

Matovič sa pustil do SaS, návrh na odluku cirkví od štátu považuje za prvoplánový marketing

18.8.2020 (Webnoviny.sk) – Zámer presadiť odluku cirkví od štátu, za ktorým je strana Sloboda a solidarita (SaS), považuje premiér Igor Matovič (OĽaNO) za prvoplánový marketing. Podľa premiéra ide o mimoriadne citlivú otázku, pri ktorej by sa mali akékoľvek zmeny robiť až po poctivej celospoločenskej diskusii.

Najhorší možný spôsob začiatku diskusie

Spôsob, kedy SaS akúkoľvek cirkev (ako spoločenstvo veriacich), vyhlási najprv de facto za príživníkov, je najhorší možný spôsob ako poctivú diskusiu začať … až mám pocit, že ani nejde o odluku samotnú, ale prvoplánový marketing využívajúci najprízemnejšie pudy,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Premiér uviedol, že si uvedomuje historickú úlohu cirkví pri šírení vzdelanosti, kultúry či písma. Rovnako si mimoriadne váži milióny hodín obetavej práce členov cirkví pre dobro ľudí v núdzi.

Nedovolím preto, aby diskusiu na túto tému viedol niekto, pre koho svet začína a končí v jeho peňaženke. Vážim si liberálne zmýšľajúcich ľudí v našom poslaneckom klube, ktorí na túto tému diskutujú aj s predstaviteľmi cirkví bez prízemných emócií. Len to je cesta k poznaniu, že veriaci ako aj neveriaci sa vzájomne potrebujeme … lebo sme jedno. Jedno Slovensko,“ napísal premiér.

Zmena by ušetrila 52 miliónov eur

SaS na sociálnej sieti informovala, že nastal čas na debatu o reforme financovania cirkví, ktoré by malo byť dobrovoľné. „V SaS sme presvedčení, že každý sa dokáže rozhodnúť slobodne, či zo svojich daní cirkev podporí, alebo nie. Takouto zmenou by sme v rozpočte ušetrili 52 miliónov eur,“ tvrdí SaS.

Ako ďalej povedala, uznáva význam náboženstva a cirkví v morálno-etických otázkach, ako aj v oblastiach týkajúcich sa rôznych verejnoprospešných aktivít, avšak je na mieste začať celospoločenskú debatu, či by sa tieto peniaze nedali využiť lepšie. SaS doplnila, že nehovorí o zrušení finančnej podpory pre sakrálne pamiatky, ktoré sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: odluka cirkvi od štátu, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Matovič sa pustil do SaS, návrh na odluku cirkví od štátu považuje za prvoplánový marketing © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *