Home / SLOVENSKO / NAKA za prvých šesť mesiacov tohto roka obvinila 373 osôb

NAKA za prvých šesť mesiacov tohto roka obvinila 373 osôb

18.8.2020 (Webnoviny.sk) – Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v priebehu prvých šiestich mesiacov v rámci prípadov v jej pôsobnosti 373 fyzických a 19 právnických osôb. Ako ďalej Policajný zbor SR uvádza na sociálnej sieti, do väzby išlo spolu 89 z obvinených.

Najvýznamnejším prípadom Dobytkár

„V prvom polroku NAKA realizovala 96 akcií, z toho najviac protikorupčných, ktorých bolo 26. Nasledovali akcie zamerané na ekonomickú trestnú činnosť (22), násilnú trestnú činnosť (19) a protidrogové akcie, ktorých bolo 18. V 11 prípadoch boli akcie NAKA zamerané na rôznu inú činnosť v jej pôsobnosti,” uviedla polícia.

V prípadoch korupcie vyšetrovaných NAKA boli podľa polície zdokumentované úplatky vo výške viac ako 12 miliónov eur. „Najvýznamnejším korupčným prípadom bola akcia Dobytkár, kde úplatky dosiahli výšku takmer 10,5 milióna eur,” konštatuje polícia.

Spolupráca s desiatkami štátov

NAKA tento rok takisto vyšetrovala 123 prípadov ekonomickej trestnej činnosti, kde v 22 prípadoch vzniesla obvinenie konkrétnym osobám.

„Národná kriminálna agentúra sa venovala aj 73 prípadom násilnej trestnej činnosti, z ktorých v prvom polroku 19 objasnila. Nezaostávala ani drogová trestná činnosť, kde vyšetrovala 44 prípadov, v ktorých obvinila 18 osôb. Najvýznamnejšou bola protidrogová akcia Pontón, kde išlo o takmer 1,5 tony zaisteného metamfetamínu, čo sú milióny dávok drogy v približnej hodnote 292,3 milióna eur,” ozrejmil Policajný zbor.

Polícia doplnila, že NAKA v prvom polroku 2020 vykonávala aj 31 finančných preverovaní a vybavovala 28 žiadostí od úradov pre vyhľadávanie majetku (ARO – Asset Recovery Office). „Pri vyšetrovaní spolupracovala s 38 štátmi celého sveta,” dodala polícia.

Viac k témam: akcia „Dobytkár“
Zdroj: Webnoviny.sk – NAKA za prvých šesť mesiacov tohto roka obvinila 373 osôb © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *