Home / SVET / Uviaznutá japonská loď pri Mauríciu sa rozpadla. Na palube by mohli byť stále tony ropy

Uviaznutá japonská loď pri Mauríciu sa rozpadla. Na palube by mohli byť stále tony ropy

17.8.2020 (Webnoviny.sk) – Japonská loď, ktorá uviazla na plytčine neďaleko afrického ostrovného štátu Maurícius, sa podľa miestnych úradov rozpadla. Plavidlo MV Wakashio 25. júla v obľúbenom dovolenkovom raji a oblasti známej pre bohatý výskyt voľne žijúcich živočíchov a významných mokradí natrafilo na plytčinu a začali z nej unikať tony paliva.

Napriek tomu, že väčšinu nákladu stihli odčerpať, v sobotu sa stav lode rapídne zhoršil. Od začiatku havárie sa pritom do mora vylialo údajne až tisíc ton ropy, približne štvrtina prepravovaného množstva.

„Približne o 16:30 miestneho času sme spozorovali veľké odlomenie prednej časti plavidla,“ uviedol v sobotňajšom vyhlásení štátny krízový výbor.

Predpokladá sa, že na palube lode sa stále nachádza zhruba 90 ton paliva. Americká analytická spoločnosť Ursa Space Systems monitorovala situáciu prostredníctvom fínskych satelitov a zistila, že do 11. augusta chemikálie znečistili plochu veľkú 27 kilometrov štvorcových.

Viac k témam: havária lode, únik ropy
Zdroj: Webnoviny.sk – Uviaznutá japonská loď pri Mauríciu sa rozpadla. Na palube by mohli byť stále tony ropy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko zdvojnásobí príspevok na českú iniciatívu nákupu delostreleckej munície pre Ukrajinu

Varšava na vojenskú pomoc Kyjevu doteraz vynaložila približne 3,2 miliardy dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *