Home / SLOVENSKO / Slovensko môžu zasiahnuť búrky, meteorológovia vydali výstrahy pre celé územie

Slovensko môžu zasiahnuť búrky, meteorológovia vydali výstrahy pre celé územie

15.8.2020 (Webnoviny.sk) – Na sobotu 15. augusta vydali meteorológovia výstrahy prvého stupňa pred búrkami na celom území Slovenska. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke, výstraha prvého stupňa platí od 10:00 do 20:00.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 18 – 23 metrov za sekundu, čo je približne 65 – 85 kilometrov za hodinu,“ dodáva SHMÚ. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, čo môže spôsobiť stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

V sobotu bude na väčšine územia polooblačno až oblačno, prechodne zamračené. Naďalej bude dusno. Najvyššia denná teplota vystúpi na 27 až 31 stupňov Celzia, na Orave a pod Tatrami bude okolo 25 stupňov.

Teplota na horách vo výške 1 500 metrov sa bude pohybovať okolo 16 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý vietor, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Viac k témam: počasie, silné búrky, výstrahy
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko môžu zasiahnuť búrky, meteorológovia vydali výstrahy pre celé územie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *